Επιβεβαιώνεται από Αμερικανούς αξιωματούχους η επιθυμία της Ουκρανίας να προσθέσει στο οπλοστάσιο της 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτήρες αμερικανικής κατασκευής.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει να αγοράσει περισσότερους πυραύλους Javelin από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που είναι πιθανό να εκνευρίσει τη Μόσχα εξαιτίας τις τετραετούς διαμάχης που έχουν οι δύο χώρες.
Ο William Taylor, επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RFE / RL ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει τους Javelins από το πρόγραμμα στρατιωτικών πωλήσεων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς, καθώς η βία συνεχίζεται σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερο από 13.000 άτομα.
Οι δηλώσεις του Taylor είναι η πρώτη επιβεβαίωση της, μέχρι τώρα φημολογούμενης, επιθυμίας της Ουκρανίας να προσθέσει στο οπλοστάσιο της 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτήρες.
Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα και το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα παροχής πληροφοριών.
Ο Taylor ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει επισήμως να αγοράσει για πρώτη φορά αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά αυτός και η πρεσβεία δεν διευκρίνισαν τον εξοπλισμό. Ο Zelensky επιβεβαίωσε στο RFE / RL κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 8 Ιουλίου ότι είχε σταλεί αίτηση στην Ουάσινγκτον, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τα όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που ήλπιζε να αγοράσει.
Από το 2014, η Ουάσιγκτον έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική υποστήριξη ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.
Τα πυραυλικά συστήματα Javelin που, πιθανώς, να παραδοθούν στην Ουκρανία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου και μόνο για αμυντικούς σκοπούς, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Το αίτημα αγοράς της Ουκρανίας έρχεται μετά την νίκη Ζέλενσκι επί του πρώην προέδρου Πέτρο Πόροσενκο στις εκλογές του Απριλίου. Ο νέος πρόεδρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά να σταματήσει τον πόλεμο και δήλωσε ότι θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να το πράξει. Ο Ζέλενσκι και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά στις 11 Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που είχαν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Πόροσενκο.
Πηγή: Unian