Μπορεί το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου να “διασωθεί”; Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε 19 άτομα για το πρόγραμμα που ανεπιτυχώς ανέλαβε να φτιάξει η εταιρεία SONAK ,επανέφεραν στο προσκήνιο και το επιχειρησιακό έλλειμμα που έχει προκληθεί.
Αδιαμφίσβητο γεγονός είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί βλάβη, όπως επίσης είναι γεγονός ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο έχει δικαιώσει την SONAK αναγνωρίζοντας και δική της ζημία με την επιδίκαση της επιστροφής των εγγυητικών της προκαταβολής των 35.000.000 και την καταβολή του ποσού 3.000.000 περίπου ευρώ.
Όμως ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει να μην καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες Ηλεκτρονικού Πολέμου (18 παρεμβολείς και 11 κέντρα ακροάσεως) για τις οποίες έχει πληρώσει μάλιστα την προαναφερθείσα προκαταβολή.
Όπως υποστηρίζουν πηγές που έχουν προφανως σχέση με την εταιρεία “εδώ και καιρό και παρά την απόφαση της διαιτησίας, η SONAK επανειλημμένα έχει γνωστοποιήσει επίσημα στο ΥΕΘΑ με επιστολές την πρόθεση αλλά και την ετοιμότητα της να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχιση της Σύμβασης που αναίτια και αδικαιολόγητα τον Σεπτέμβριο 2006 ο τότε Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕ κ. Βασιλάκος «πάγωσε». Μάλιστα πριν από περίπου 2 εβδομάδες επαναδιατυπώθηκαν για μία ακόμα φορά τα παραπάνω σε κοινή σύσκεψη των υπευθύνων της εταιρείας και αντιπροσωπείας της ΓΔΑΕ με επικεφαλής τον κ. Δ. Γεωργιόπουλο όπως πληροφορούμεθα και από την Διαύγεια”.
Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει την δουλειά της αυτό δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση. Αν παράλληλα μπορεί πράγματι να “επανεκκινηθεί” το θέμα της κατασκευής των συστημάτων θα είναι θετικό. Γιατί συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου χρειαζόμαστε . Αρκεί να δουλεύουν.