Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Αποδίδει και σώζει τα »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ-πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ) από το ενδεχόμενο λουκέτου από την τρόικα, το »SUPER πρόγραμμα» ελληνικών παραγγελιών πυρομαχικών καθώς και η »εξαγωγική έφοδος» της κρατικής εταιρίας που σχεδίασε και καθοδήγησε στην υλοποίησή τους η αρμόδια για την ελληνικά αμυντική βιομηχανία Αν Υπουργός Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά.
Την Δευτέρα που πέρασε η τρόικα έδωσε το »πράσινο φως» μετά την αξιολόγηση που έκανε στα ΕΑΣ, όπως προέβλεπε το σχέδιο σωτηρίας που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση και το οποίοι προέβλεπε παραγγελίες συγκεκριμένου ύψους- σε μορφή συμβάσεων – αλλά και δρομολόγηση των εθουλουσίων απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014. Βεβαίως απομένει η τελική αξιολόγηση αλλά , όπως μας είπαν κυβερνητικά στελέχη, οι διατυπώσεις και τα σχόλια ήταν τέτοια από τους αξιολογητές που δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να τεθει σε αμφισβήτηση η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΑΣ.
Η χαρά της Γεννηματά
Μάλιστα η χθες Πέμπτη η αν. Υπουργός Άμυνας κ Γεννηματά - πού με τις πλάτες του Πρωθυπουργού κ Α Σαμαρά ανέλαβε το ρίσκο να φτιάξει και να »τρέξει» το πρόγραμμα σωτηρίας- δεν έκρυβε την χαρά της που οι προσπάθειες της , όπως και της Διοίκησης,των στελεχών και των εργαζομένων των ΕΑΣ, απέδωσαν αποτέλεσμα και απέτρεψαν το κλείσιμο της κρατικής εταιρίας: Έλεγε δε τα καλά νέα σε πηγαδάκι με εμπλεκόμενα στελέχη και εκπροσώπους του τύπου κατά την υπογραφή των δυο συμφωνιών-πλαίσιο των ΕΑΣ με την γερμανική Ραιμεντάλ και την αμερικανική Λόκχηντ-Μάρτιν ( φωτό)! Άλλωστε οι δυο αυτές συμφωνίες – που πολύ γρήγορα θα γίνουν συμβόλαια, όπως είπε ο Δ.Σ. των ΕΑΣ κ Σ. Χριστογιάννης- είναι μέρος του σχεδίου σωτηρίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, να μετατραπεί η κρατική ΕΑΣ σε πλήρη συμπαραγωγό και εξαγωγέα αμυντικού υλικού και καμία αγορά για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην προχωρά αν δεν έχει εξαντληθεί το μέγιστο ποσοστό ελληνικής συμπαραγωγής .
Παράλληλα και τα άλλα σκέλη του σχεδίου σωτηρίας »τρέχουν»’ καθώς μέρη του ήδη πέρασαν, με εισήγηση του κ Αβραμόπουλου, από την αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και μπαίνουν ή ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης
Έτσι το »πακέτο ελληνοποίησης», μαζί με μερικές ακόμα παραγγελίες από το εξωτερικό που ήδη τρέχουν, αποτέλεσε την βάση για το θετικό πρόσημο που πήρε η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας .Και εκτιμάται ότι η »ροή» τους θα αποτελέσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε τα ΕΑΣ προχωρήσουν το δυναμικό σχέδιο ανάκαμψης και παραμονής στην αγορά – εγχώρια και διεθνή – με αξιώσεις και ανταγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατο στέλεχος των ΕΑΣ έλεγε προχθές ότι πλέον το »πρόβλημα» της εταιρίας δεν είναι η σωτηρία της αλλά η παραγωγή!
Τα πρόσωπα πίσω από την επιτυχία
Πίσω από την διαφαινόμενη επιτυχία της »ελληνοποίησης » των παραγγελιών των Γενικών Επιτελείων βρίσκεται εκτός από την κ Φώφη Γεννηματά και ο υπουργός κ Δημ. Αβραμόπουλος αλλά και οι ίδιοι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Αλλά και η διοίκηση των ΕΑΣ που παρουσίασε, χωρίς υπερβολές , τις δυνατότητες παραγωγής και δρομολόγησε όσες προμήθειες ήταν πραγματικά δυνατόν να γίνουν με συνέπεια- όπως και των εργαζομένων που το πάλεψαν και το παλεύουν με πίστη.
Ετσι,μετά την αρχική αποφυγή λουκέτου των ΕΑΣ που πέτυχε πριν μερικούς μήνες, η κ. Γεννηματά ανέλαβε- πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της - να συντονίσει και τα τρία Γενικά Επιτελεία, ώστε είτε να επικαιροποιηθούν/επιμηκυνθούν παλαιές συμβάσεις, να »ξεπαγώσουν» προγράμματα για πυρομαχικά όπως π.χ. τα βλήματα των αρμάτων Leo 2 ή να ξεκινήσουν νέες που χρειάζονται ή τέλος να ενοποιηθούν ξεχωριστές προμήθειες των τριών Κλάδων ώστε να παραγγελθούν <<με την μια>> στα ΕΑΣ, για οικονομίες κλίμακας.
Απαίτηση υποχρεωτικής συμπαραγωγής
Όπως όμως ήδη επισημάναμε το κυριότερο που επιδίωξε και πέρασε ως αντίληψη στα Επιτελεία και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών η ΑΝΥΕΘΑ είναι η λογική της υποχρεωτικής απαίτησης συμπαραγωγής – δηλαδή να τίθεται ως όρος κάθε νέας σύμβασης, ένα π.χ. 30% να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.Κάτι που ευνοεί τα μέγιστα τα ΕΑΣ που ήδη από το παρελθόν έχουν εξασφαλίσει τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις (και άλλες προϋποθέσεις) για να μπορούν να κάνουν συμπαραγωγές σε πολλά από τα εν λόγω προγράμματα.Τώρα προχώρησε και σε σχετικές συμφωνίες -πλαίσιο.
Με βάση όλα αυτά πέρασαν όπως αναφέραμε πολλά προγράμματα ενδιαφέροντος ΕΑΣ από την Επιτροπή της Βουλής. Είχαν προηγηθεί προεργασία από τα Επιτελεία τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και της βιομηχανίας – όχι μόνο της ΕΑΣ- εντός των νόμων και των ευρωπαϊκών οδηγιών.Συνεργασία υπήρξε και με άλλα υπουργεία , όπως πχ το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα προγράμματα »Ελληνοποίησης»
Στο πλαίσιο αυτό – και όπως έχει ήδη αναφερθεί το ΟΝ ΑΛΕΡΤ, τα Γενικά Επιτελεία δρομολόγησαν ή δρομολογούν προς όφελος των ΕΑΣ:
- Τον διεθνή διαγωνισμός για την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 mm, για τα άρματα Leopard 2, προυπολογισμού περίπου 150.εκ ευρώ. Η προκήρυξη θα προβλέπει συμπαραγωγή τουλάχιστον 30% στην Ελλάδα και τα ΕΑΣ μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου τους καθώς έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για τη συμπαραγωγή των βλημάτων σε ποσοστό ως 40% και με τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ήτοι τη γερμανική Rheinmetall, την αμερικανική AKT και την ισραηλινή IMI.
-Υπήρξε προσθήκη σε διακρατική συμφωνία με την Γερμανία που προέβλεπε ταχεία αγορά 12.000 βλημάτων για τα ίδια τανκς από την Ραιμένταλ έτσι ώστε τα ΕΑΣ να μπουν στην παραγωγή με συμπαραγωγή και σε αυτή την σύμβαση.
-.Υλοποιείται οπσιόν για 2.300 πυροβόλα Minimi των 5,56 χιλ. με διόπτρες..
-Προχωρά σύμβαση για φυσίγγια των 30 χιλ. για τα πυροβόλα των ελικοπτέρων Απάτσι, όπου τα ΕΑΣ έχουν πιστοποιημένο τον κάλυκα.
-Υπογράφηκε η σύμβαση τριετίας για τα βλήματα των 40 μμ ..
– Προχωρά το πρόγραμμα για αριθμό βλημάτων Helfire των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι . Τον βασικό κορμό κάνει ξένη εταιρία αλλά θα μπει όρος για – τουλάχιστον – ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%- παίζουν σχεδόν αποκλειστικά τα ΕΑΣ που έχουν δικαίωμα συμπαραγωγής με την εταιρία….
-Αναμένεται να δρομολογείται κάποια στιγμή πρόγραμμα για σημαντικό αριθμό αντιαρματικών βλημάτων για το ΚΟRNET-E.Τον βασικό κορμό κάνει και εδώ η ξένη εταιρία (ρωσική) αλλά όπως αναφέρεται αρμοδίως, θα μπει όρος για – τουλάχιστον – ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%. Και εδώ παίζουν σχεδόν αποκλειστικά τα ΕΑΣ που έχουν ήδη το δικαίωμα συμπαραγωγής με την εταιρία…..
-.Ξεκινά σε επόμενη φάση διαδικασία έγκρισης αγοράς (έξυπνων) βλημάτων 155 χιλ.HERA για Αυτοκινούμενα Πυροβόλα, για τα οποία τα ΕΑΣ έχουν την έγκριση και την δυνατότητα κατασκευής πυροσωλήνων και γεμισμάτων.
– Επεξεργάζεται το πρόγραμμα για αγορά βλημάτων για τα πυροβόλα Οto Melara των πολεμικών πλοίων για τα οποία υπάρχει πρόθεση για απ’ ευθείας ανάθεση στα ΕΑΣ -λόγω επιτακτικής επιχειρησιακής ανάγκης.
-Επεξεργάζεται πρόγραμμα προμήθειας βλημάτων DEFA για τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 με διαγωνισμό. Τα ΕΑΣ είναι ήδη πιστοποιημένα για κατασκευή με συμπαραγωγή.
– Τρέχει πρόγραμμα παραγωγής για τα πυρομαχικά Ahead του αντιαεροπορικού συστήματος »Βέλος» . Τα ΕΑΣ στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την αναβάθμιση του συστήματος στο παρελθόν έχουν συμφωνία να κατασκευάζονται από τα τα ίδια τα τα πυρομαχικά.
-Ενοποιήθηκε για λόγους αποτελεσματικότητας και οικονομιών κλίμακος μια μεγάλη παραγγελία για φυσίγγια φορητού οπλισμού (τυφέκια, περίστροφα κ.α.) διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων καθώς και εκπαίδευσης και μάχης. Για το συνολικό πρόγραμμα θα γίνει διαγωνισμός, ωστόσο τα ΕΑΣ έχουν όλες τις δυνατότητες να τον κερδίσουν, λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά.
Και εξαγωγές
Πέραν αυτών υπάρχουν ακόμα και μερικά προγράμματα καθαρά εξαγωγικού χαρακτήρα : Είναι ένα πρόγραμμα για πυρομαχικά με εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια άλλη που συζητείται με το Κουβέιτ καθώς και άλλες όπως για συμμετοχή σε προμήθεια πυρομαχικών για τον Γερμανικό Στρατό και για κατασκευή κανών για όπλα για στρατό τρίτης χώρας…
»Φρέσκα» εξαγωγικά συμβόλαια τρέχουν ήδη με ΗΠΑ , Γαλλία κ.α.