Η τρόϊκα απαιτεί κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας με «ξαφνικό θάνατο»

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν “στοχοποιηθεί” για τα καλά από την τρόϊκα. Και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα γλιτώσουν το λουκέτο.
Αυτό απαιτούν οι τροϊκανοί -μεταξύ πολλών άλλων μέτρων- για να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους. Τα ΕΑΣ θυμίζουμε είχαν “γλιτώσει παρά τρίχα” το κλείσιμο ,όταν επιλέχθηκε ο “ξαφνικός θάνατος” της ΕΡΤ.

Τότε δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία ενός χρόνου που ολοκληρώθηκε και η τρόϊκα επανέρχεται με προφανή στόχο να μην μείνει εν λειτουργία η παραμικρή υποδομή από την οποία θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Το ερώτημα είναι αν θα υποκύψει και σ΄ αυτή την απαίτηση η κυβέρνηση.

Ποια είναι τα μέτρα που ζητάνε
Ή παίρνετε μέτρα μέσα σε 60 μέρες ή ξεχνάτε τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το τελεσίγραφο που στέλνει η τρόικα στην κυβέρνηση, ζητώντας νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, που οι δανειστές οριοθετούν στα δυο δισ. ευρώ. 

Οι τροϊκανοί για άλλη μια φορά εκβιάζουν και θέτουν εννέα όρους για να δεχτούν να ξεκινήσει, το φθινόπωρο, η συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, οι δανειστές σκοπεύουν από τώρα να πιάσουν κεφάλαιο κεφάλαιο όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Δηλαδή, απαιτούν να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του μνημονίου για να δώσουν το ΟΚ και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. 

Οι όροι που θέτουν οι δανειστές είναι εννέα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν λουκέτα αλά ΕΡΤ σε οργανισμούς όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ, απελευθέρωση των επαγγελμάτων που παραμένουν «κλειστά», απελευθέρωση των ομάδικών απολύσεων, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, πλειστηριασμούς ακινήτων, «κούρεμα» στις δαπάνες της Υγείας και αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εσόδων.

Για τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχει το σκεπτικό να διαγραφούν οι τόκοι αλλά και το κούρεμα ορισμένων, ούτως ώστε ο κόσμος να αρχίσει να είναι συνεπής και να ξεκινήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. 
Υπεύθυνος για όλες αυτές τις νέες απαιτήσεις θα πρέπει να θεωρείται ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα που ήρθε αποφασισμένος για να πιέσει την υλοποίηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων. Eίναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας.


Νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015

Για την τρόικα αυτό θεωρείται το ευκολότερο θέμα απ’ όλα εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει να παρατείνει την επιβολή έκτατης εισφοράς, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος για 2 χρόνια. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο παρελθόν καλύφθηκε κενό 30 δισ ευρώ.

«Κούρεμα» στις δαπάνες για την υγεία

Οι τεράστιες υπερβάσεις στις δαπάνες του συστήματος υγείας είναι το δεύτερο μεγάλο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. “Το σύστημα είναι υπερβολικά ακριβό και αναποτελεσματικό”, υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Περιμένουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η συστημική καταστρατήγηση του προϋπολογισμού για την υγεία, που θα περιλαμβάνει από τα γενόσημα έως τη διαγνωστική και νοσηλευτική δαπάνη.

Κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και σαρωτικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή

Διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο δίνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το οποίο και περιμένουν να παρουσιάσει ολοκληρώμενο σχέδιο για την αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ και γενικώς του συστήματος είσπραξης δημόσιων εσόδων. Η τρόικα πιέζει για τη μείωση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα και θεωρεί πως νέα καθυστέρηση θα δυσκολέψει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.

Περικοπές στις συντάξεις και αναθεώρηση του ασφαλιστικού

Κορυφαίας σημασίας είναι η και η επερχόμεβνη αναθεώρηση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος το φθινόπωρο. Η τρόικα εκτιμά ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ούτε δίκαιο. “Τα ταμεία είναι πάρα πολλά και μη βιώσιμα. Το σύστημα εισφορών-απόδοσης δεν είναι δίκαιο για κανέναν”. Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να προτάξει την κοινωνική δικαιοσύνη στην αναθεώρηση, γνωρίζοντας όμως ότι προφανώς θα υπάρξουν μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Ας μας λένε ό,τι θέλουν, αρκεί να γίνουν όσα πρέπει», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κοστέλο που τονίζει την επιβεβλημένη ανάγκη να γίνουν πράξη όλα όσα ζητάει η τρόικα.

Λουκέτα ή εξυγίανση σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς

Το δίλημμα εξυγίανση ή λουκέτο πρέπει να μεταφερθεί από την πολιτική εξουσία στις διοικήσεις των προβληματικών εταιρειών του Δημοσίου, υποστηρίζει η τρόικα και προετοιμάζει το σχεπτικό αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές, αναμένοντας από την κυβέρνηση να υποδείξει ποιες θα είναι οι επόμενες εταιρείες στις οποίες θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ.

Άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά


Οι δανειστέ θα πιέσουν για την απελευθέρωση των κλειστών ή προστατευμένων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, από τους πίνακες που συνοδεύουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα μέχρι πρότινος κλειστά επαγγέλματα έχουν αυξηθεί, παρά την κρίση και ανεξάρτητα από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σ’ αυτά τα επαγγέλματα είχε διατηρηθεί τεχνητά χαμηλή.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Το τελευταίο κεντρικό πεδίο ελέγχου είναι η αγορά εργασίας, όπου η τρόικα επιμένει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Κοινοτικές πηγές προαναγγέλουν ότι θα γίνει έλεγχος αποτελεσματικότητας της προηγούμενης συμφωνίας για τις ομαδικές απολύσεις και ότι υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης της.

Ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών

Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι και το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι εταίροι γνωρίζουν ότι το 30% αυτών ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές (defaulters) δηλαδή σε εκείνους που ενώ διαθέτουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία, εκμεταλλεύονται το σύστημα για να μην πληρώσουν. Ζητούν σε πρώτη φάση ξεκαθάρισμα για να αποδειχθεί ποιος είναι κακόβουλος δανειολήπτης και επιθυμεί να κάνει κάτι για εξυπηρετήσει το δάνειό του. Επίσης, άποψη τους είναι πως θα πρέπει να γίνουν και πληστειριασμοί. Το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων επηρεάζει άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Είσοδο ιδιωτών στην αγορά ενέργειας

Θα υπάρξει πίεση για να γίνουν περαιτέρω βήματα απευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, την οποία θεωρούν την πιο ακριβή στην Ευρώπη. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι εταιρείες αερίου στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα κίνητρο για να κυνηγήσουν τον ιδιώτη καταναλωτή, οι τιμές δεν πέφτουν και η διείσδυση του αερίου είναι ακόμα χαμηλή. Για τη ΔΕΗ δε, εκτιμούν ότι ο διαχωρισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ και οι ελληνικές Αρχές πρέπει να κάνουν κινήσεις για να μπει όχι ένας, αλλά περισσότεροι παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.