Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο της εγχώρια κατασκευασμένο υποβρύχιο [pics]

Η Ταϊβάν έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του στόλου των υποβρυχίων της, με την παρουσίαση του πρώτου εγχώρια κατασκευασμένου υποβρυχίου της χώρας

Στις 28 Σεπτεμβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κίνας (ROCN) παρουσίασε σε μία επίσημη τελετή το μελλοντικό υποβρύχιο κλάσης «Hai Kung» (SS-711). Το νέο υποβρύχιο, που φέρεται να κόστισε 1,54 δις δολάρια, κατασκευάστηκε από την China Shipbuilding Corporation της Ταϊβάν.

Επί του παρόντος, το ROCN διαθέτει 4 υποβρύχια, δύο κλάσης Hai Lung, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 από την Ολλανδία, και δύο υποβρύχια κλάσης Hai Shih, που αγοράστηκαν από το ΠΝ των ΗΠΑ την δεκαετία του ’70. Το υποβρύχιο Hai Shih (SS-791) είναι σήμερα το παλαιότερο σε λειτουργία υποβρύχιο στον κόσμο με σχεδόν 80 χρόνια υπηρεσίας.

Το νέο υποβρύχιο κλάσης Hai Kung ξεκίνησε την κατασκευή του στο ναυπηγείο Kaohsiung της CSBC στις 24 Νοεμβρίου 2020. Με το πρόγραμμα ανάπτυξης εγχώριων υποβρυχίων, η Ταϊβάν προσπαθεί να δημιουργήσει μια εγχώρια βιομηχανία υποβρυχίων για να ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ROCN καθώς και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δυνατότητες και τεχνογνωσία κατασκευής εγχώριων υποβρυχίων. Το Hai Kung θα χρησιμεύσει ως πρωτότυπο πλοίο για την κατηγορία του, αφού η Ταϊπέι θέλει να κατασκευάσει άλλα 7 παρόμοια υποβρύχια.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, το Hai Kung πιστεύεται ότι διαθέτει κάποια μορφή συστήματος πρόωσης AIP, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τον χρόνο που μπορεί να παραμείνει βυθισμένο και θα κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό του.

Εγχώρια κατασκευή αλλά ξένα οπλικά συστήματα

Αν και είναι εγχώριο υποβρύχιο, τα περισσότερα από τα κύρια συστήματα και υποσυστήματα κρίσιμης σημασίας για την αποστολή του παρέχονται από τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, η εταιρεία L3 Harris προσφέρει συστήματα ESM, ραντάρ και το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας. Τα ζωτικής σημασίας συστήματα αποστολών μάχης παρέχονται από τη Lockheed Martin και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν το υποβρύχιο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και τορπίλες Mk 48.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ταϊβάν, το πρώτο εγχώριο υποβρύχιο θα παραδοθεί στο ναυτικό της χώρας πριν από το 2026. Ένα δεύτερο σκάφος της ίδιας κλάσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Με πληροφορίες από: Naval News, The Drive  / Φωτογραφίες Reuters