Η Σλοβακία αγοράζει έξι συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ, αξίας πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ

Η κυβέρνηση στη Σλοβακία ενέκρινε, σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, σχέδια για αγορά έξι κινητών συστημάτων αεράμυνας από το Ισραήλ έναντι 554,3 εκατομμυρίων ευρώ (616,8 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε στον ιστότοπό της.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την αγορά περισσότερων από 1.300 βαρέων οχημάτων εδάφους 6×6 και 8×8 σε κοινή εξαγορά με την Τσεχική Δημοκρατία, με αναμενόμενο κόστος 708,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα φορτηγά του σλοβακικού στρατού.

Αν και στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο τύπος του συστήματος που θα αγοραστεί από το Ισραήλ, τον τελευταίο χρόνο, η Μπρατισλάβα είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Barak MX της ισραηλινής Israel Aerospace Industries (IAI). Είχε, επίσης, εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για έξι φορητά ατιεροπορικά συστήματα Piorun από την Πολωνία.

Το Barak MX, της Israel Aerospace Industry (IAI), προσφέρει διάφορα βεληνεκή ανάλογα με τον επιλεγμένο πύραυλο, ενώ εμπλέκεται με στόχους σε υψόμετρα έως και 30 χλμ. Κάθε εκτοξευτής έχει την ικανότητα ανάπτυξης οκτώ πυραύλων και το σύστημα διαθέτει μια ισχυρή σύνδεση δεδομένων που συνδέει το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης Barak (BMC) με τους πυραύλους, διασφαλίζοντας αποτελεσματική επικοινωνία και συντονισμό.

Το ισραηλινό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως πυραύλους cruise, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, ελικόπτερα και βόμβες ολίσθησης. Μπορεί να αναπτυχθεί από ναυτικές όσο και σε χερσαίες πλατφόρμες, κινητές ή και σταθερές.

Η Σλοβακία είχε επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας Patriot, την ίδια ώρα που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά συστήματα για να τα αντικαταστήσει με περισσότερα συστήματα Iron Dome.

Ο στρατός της Σλοβακίας έχει στο οπλοστάσιό του το σύστημα μεσαίας εμβέλειας 2K12 KUB, το οποίο βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Με πληροφορίες από: Reuters, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου IAI