Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 3.000 τανκς στην Ουκρανία και πλέον βασίζεται στους απαρχαιωμένους εξοπλισμούς της

Η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 3.000 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία – το ισοδύναμο ολόκληρου του ενεργού αποθέματός της πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, έχει αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα χαμηλότερης ποιότητας στις αποθήκες της για να αναπληρώσει τις απώλειές της.

Η Ουκρανία έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά η δυτική στρατιωτική βοήθεια της επέτρεψαν να διατηρήσει αποθέματα, ενώ αναβαθμίζει την ποιότητα των εξοπλισμών της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Military Balance» από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Η Μόσχα μπόρεσε να ανταλλάξει την ποιότητα με την ποσότητα, χρησιμοποιώντας χιλιάδες παλαιότερα άρματα μάχης από τα αποθλεματα με ρυθμό που μπορεί, κατά καιρούς, να έφτανε τα 90 άρματα μάχης το μήνα», ανέφερε η έκθεση.

Τα αποθέματα της Ρωσίας είναι τόσα, ώστε η Μόσχα «θα μπορούσε δυνητικά να υποστεί περίπου άλλα τρία χρόνια βαριών απωλειών και να αναπληρώσει τα άρματα μάχης από τα αποθέματα, ακόμη και αν έχει χαμηλότερο τεχνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την ικανότητά της να παράγει νέο εξοπλισμό», ανέφερε η έκθεση.

Η Ρωσία έχει μια ενεργή δύναμη 1.750 κύριων αρμάτων μάχης, που περιλαμβάνουν από τα απαρχαιωμένα T-55 μέχρι τα σύγχρονα T-80 και T-90, αναφέρει το Ινστιτούτο. «Έχει επιπλέον 4.000 άρματα μάχης στις αποθήκες της».

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα της τεράστιας βιομηχανίας όπλων της Ρωσίας να παράγει νέα άρματα μάχης και άλλα όπλα, όσο συνεχίζονται οι δυτικές κυρώσεις.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών σημείωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη σχέδια για την επανέναρξη της παραγωγής του άρματος μάχης T-80.

Στις απώλειες της Μόσχας συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα παλιά της άρματα μάχης, ωστόσο έχει χάσει και έναν σημαντικό αριθμό από τα πιο προηγμένα τανκς που διαθέτει.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters