Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της λεγόμενης αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας στην Ρωσία, Γκεόργκι Μουράντοφ, μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στις «φήμες» περί προμήθειας των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300 στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και είναι πολύ εξοικειωμένος με την υπόθεση των S-300, καθώς αποτέλεσε πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο την περίοδο 1996 – 1999, όταν δηλαδή προκλήθηκε η κυπριακή κρίση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων που είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή τους στην Ελλάδα, είπε ότι αν οι ελληνικοί S-300 σταλούν στην Ουκρανία αυτό θα ήταν μια «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».
Ειδικότερα, ο Γκεόργκι Μουράντοφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, κάτι το οποίο και η ελληνική κοινή γνώμη εκφράζει με ηχηρό και εμφατικό τρόπο». Ωστόσο, τα δημοσιεύματα στα οποία βασίστηκε τόσο ο Ρώσος πολιτικός όσο και το RIA Novosti, αλλά και το Euractiv που μετέδωσε την είδηση, φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Η στάση της Ελλάδας
Συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στις αρχές του μήνα ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο παραχώρησης του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση» ενώ προσέθεσε ότι «οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου -από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι». «Η απάντησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι, για λογαριασμό της κυβέρνησης βέβαια, του πρωθυπουργού, σταθερή και απαράλλαχτη» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή. Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής». Πρόσθεσε ότι μια πρόταση «ανταλλαγής» θα αντιμετωπιζόταν με αρκετό σκεπτικισμό. «Αν είναι να πάρω κάτι σε δυο χρόνια έτοιμο και να δώσω κάτι άλλο που έχω τώρα αυτή τη στιγμή, όχι δεν είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».
Φωτογραφία αρχείου Intime News