Η Πολωνία θέλει να γεμίσει τις αποθήκες της με πυρομαχικά των 155 χιλιοστών «σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία»

Η Πολωνία θέλει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στο NATO.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να είναι έτοιμο στρατιωτικά να επιτεθεί σε χώρες της συμμαχίας σε πέντε έως οκτώ χρόνια, μόλις «ξαναχτίσει» τις δυνάμεις του μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η φιλοδοξία μας είναι να έχουμε τη δυνατότητα να γεμίζουμε τις πολωνικές αποθήκες παράλληλα με την επίτευξη μιας πλήρους, ανεξάρτητης ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών στην Πολωνία, εντός πέντε έως οκτώ ετών», δήλωσε στο Reuters ο Maciej Idzik, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής αμυντικής εταιρείας PGZ.

Η ζήτηση για βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών έχει «εκτοξευθεί» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αποθήκες των Συμμάχων έχουν εξαντληθεί, καθώς έχουν στείλει χιλιάδες πυρομαχικά στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: «Πρέπει να ετοιμάσουμε τον στρατό μας για μια ολοκληρωτική σύγκρουση», λέει ο Πολωνός Α/ΓΕΕΔ

Η Πολωνία δεν έχει την ικανότητα να παράγει τα βλήματα από την αρχή και, αντ’ αυτού, τα συναρμολογεί από αγορασμένα εξαρτήματα.

Ο Idzik υποστηρίζει ότι η PGZ χρειάζεται ακόμα 24 μήνες για να ξεκινήσει την παραγωγή όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων και στοχεύει να παράγει περίπου 100.000 βλήματα ετησίως.

«Η φιλοδοξία της Πολωνίας, αλλά και της PGZ σε αυτό το πλαίσιο, είναι να γεμίσουν οι αποθήκες και να υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά για να απωθήσει τον εχθρό», δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών των κρατών μελών σε 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, διαθέτοντας 500 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για την αύξηση των προμηθειών βλημάτων στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων της ΕΕ.

Η Πολωνία σχεδιάζει να διαθέσει το 4,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της για τις αμυντικές της δαπάνες το 2025, ένα ποσό «ρεκόρ» και για τη συμμαχία του NATO και για την ίδια την χώρα.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall: Ακύρωσε παραγγελία της Πολωνίας για 50.000 πυρομαχικά – Η Νότια Αφρική μπλόκαρε την αγορά

Φωτογραφία αρχείου Reuters