«Η Ουκρανία έχει πλήξει περισσότερους από 400 ρωσικούς στόχους με το HIMARS»

Η Ουκρανία έπληξε πάνω από 400 ρωσικούς στόχους με συστήματα πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο στρατηγός Μάρκ Μάιλι, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ.

«Βλέπουμε πραγματικά κέρδη από την Ουκρανία στη χρήση αυτών των συστημάτων. Για παράδειγμα, οι Ουκρανοί έπληξαν πάνω από 400 στόχους με το HIMARS και είχαν καταστροφικές συνέπειες», είπε σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Ramstein στη νότια Γερμανία μετά μια συνάντηση υπουργών συμμάχων με τις ΗΠΑ για να συζητηθεί πώς θα δοθεί μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Κίεβο για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, πρώτος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχουν υποσχεθεί την χορήγηση οπλικών συστημάτων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως αντιαρματικών πυραύλων Javelin, συστημάτων πυροβολικού και οβίδων συμβατών με τα συστήματα πυροβολικού του NATO. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις με τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς HIMARS και τις κατευθυνόμενες από GPS ρουκέτες τους GMLRS, βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου ATACMS, που μπορούν να φθάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ τα αρνούνται, φοβούμενες ότι οι πύραυλοι αυτοί θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της σύρραξης. «Η σημερινή πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην στείλουμε ATACMS», υπενθύμισε ο στρατηγός Μάιλι. «Κάναμε αυτήν την συζήτηση πολλές φορές με τον ομόλογό μου και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους».

«Θεωρούμε ότι η ακτίνα δράσης των HIMARS είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ουκρανών στην προκείμενη σύρραξη».

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου