Η Νότια Κορέα θέλει να αγοράσει πολωνικά drones για να εμβαθύνει τις αμυντικές σχέσεις με την Βαρσοβία

Η Νότια Κορέα εξετάζει ένα αίτημα από την Πολωνία, ώστε να αγοράσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, ιδιαίτερα των drones που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύναψη περισσότερων συμβάσεων μεταξύ των δύο χωρών,

Η Πολωνία παρουσίασε μια σειρά από drones δικής της κατασκευής σε αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Shin Won-sik που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την χώρα της ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε η νοτιοκορεατική εφημερίδα Dong-a Ilbo, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η πολωνική κυβέρνηση τόνισε την αποτελεσματικότητα των drones ως αποδεδειγμένη στη μάχη και τις σχετικά χαμηλές τιμές τους, ανέφερε ο Dong-a Ilbo.

Η Πολωνία έχει υπογράψει μεγάλα συμβόλαια εξοπλισμών με τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 για αυτοκινούμενα πυροβόλα Κ9, τανκς Κ2 και μαχητικά αεροσκάφη FA-50.

«Δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί μια μονόδρομη σχέση όπου μόνο η Πολωνία αγοράζει όπλα από τη Νότια Κορέα», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στην εφημερίδα.

«Αν αγοράσουμε πολωνικά drones, αυτό θα μπορούσε να προωθήσει την εξαγωγή των όπλων μας στην Πολωνία», είπε ο αξιωματούχος.

Το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι επανεξετάζει τρόπους για να ενισχύσει τις δυνατότητες της χώρας σε drones, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αγοράς από το εξωτερικό.

Η Πολωνία είναι πιθανό να υπογράψει άλλη μια σύμβαση με τη Νότια Κορέα τον Σεπτέμβριο για την παράδοση περισσότερων όπλων, ιδιαίτερα για τα άρματα μάχης K2, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz τον Ιούνιο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters