Η Νότια Κορέα αυξάνει το βεληνεκές των πυραύλων που εξάγει σε χώρες της Μέσης Ανατολής από τα 300 στα 500 χιλιόμετρα

REUTERS/Benoit Tessier

Η Νότια Κορέα αποφάσισε να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων που εξάγει σε τρίτες χώρες από 300 χιλιόμετρα σε 500 χιλιόμετρα, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει η Korean Economic Daily.

Το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας νωρίτερα αυτό το μήνα πραγματοποίησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και ενέκρινε την επέκταση του βεληνεκούς των πυραύλων, δήλωσαν πηγές από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

«Υπήρξαν αιτήματα από ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής για να αντιμετωπιστεί το θέμα του μικρού βεληνεκούς των πυραύλων σε πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων», είπε μια από τις πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εισήγαγαν το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Chunmoo της Κορέας το 2017, ενώ έχει αγοραστεί και από τη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο, η Hanwha Aerospace υπέγραψε συμφωνία 1,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 72 μονάδων CTM-290 Chunmoo MLRS στην Πολωνία.

Οι αναλυτές είπαν ότι εάν το βεληνεκές πυραύλων του συστήματος Chunmoo που εξάγεται στα ΗΑΕ επεκταθεί πέρα ​​από τα 500 χιλιόμετρα, θα μπορούσε να χτυπήσει απευθείας την ηπειρωτική χώρα του Ιράν πέρα ​​από τον Περσικό Κόλπο.

Το K239 Chunmoo, ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) που αναπτύχθηκε εγχώρια στη Νότια Κορέα από την Hanwha Defense, ξεκίνησε την παραγωγή το 2015 και αντικατέστησε το παλαιότερο σύστημα K136 Kooryong.

Διεθνείς περιορισμοί στις εμβέλειες των πυραύλων 

Το 2021, οι ΗΠΑ ήραν τους περιορισμούς που είχν επιβάλλει στη Νότια Κορέα σχετικά με το βεληνεκές των πυραύλων της. Ωστόσο, οι πύραυλοι που προορίζονται για εξαγωγές εξακολουθούν να υπόκεινται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από το καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR). Το MTCR, μια άτυπη πολιτική συμφωνία μεταξύ 35 κρατών μελών, στοχεύει στην αποτροπή της διάδοσης της πυραυλικής τεχνολογίας. Η Νότια Κορέα έγινε μέλος το 2001.

Το σύστημα Chunmoo, όπως έχει διαμορφωθεί για την Πολωνία, έχει μέγιστη εμβέλεια 290 χιλιομέτρων λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το MTCR. Ωστόσο, μετά την απόφαση του NSC, η Διοίκηση Προγράμματος Προμηθειών Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) αναμένεται να εγκρίνει τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν αυξημένη εμβέλεια πυραύλων στις εξαγωγές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αμυντικές εταιρείες της Νότιας Κορέας θα το επιτύχουν αυτό μειώνοντας το βάρος της κεφαλής, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλεια χωρίς να παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες.

Αυτή η απόφαση έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις με τους κανονισμούς MTCR, ιδίως όσον αφορά την εξαγωγή όπλων μαζικής καταστροφής. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, όπως το σύστημα Chunmoo, εμπίπτουν στην κατηγορία 2 του MTCR, όπου η πρόθεση της χώρας εισαγωγής είναι βασικό κριτήριο ελέγχου.

Πηγή: The Korean Economic Daily / Φωτογραφία αρχείου Reuters