Η Ιταλία αναστέλλει το πρόγραμμα απόκτησης KC-46 και θα αγοράσει 24 νέα Eurofighter Typhoon

Η Ιταλία «βάζει φρένο» στην απόκτηση νέων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ παράλληλα θέλει να αποκτήσει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε απροσδόκητα να σταματήσει το πρόγραμμα απόκτησης των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 Pegasus, που είχε ξεκινήσει το 2022.

Μάλιστα, η υπηρεσία κοινοποίησε την απόφαση στο Υπουργείο Άμυνας την περασμένη εβδομάδα, στις 24 Ιουνίου 2024, αποδίδοντάς την σε «μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες ανάγκες», χωρίς να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε αρχικά, μέρος του πολυετούς αμυντικού σχεδιασμού για την περίοδο 2022-2024, ήταν η απόκτηση δύο νέων αεροσκαφών KC-46 και η αναβάθμιση των τεσσάρων KC-767A, που ήδη διαθέτει, στο ίδιο πρότυπο.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η ακύρωση του προγράμματος θα είναι οριστική ή απλώς θα αναβληθεί, καθώς στο τελευταίο μέρος του σημειώματος που στάλθηκε στο Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται η ακύρωση του προηγούμενου αιτήματος απόκτησης εν αναμονή νέας εντολής από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Ιταλίας.

Επιπλέον 24 μαχητικά Eurofighter στη διαμόρφωση Tranche 4/5

Επίσης, η ιταλική Πολεμική Αεροπορία θα παραγγείλει επιπλέον 24 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon για την αντικατάσταση της πρώτης σειράς αεροσκαφών σε διαμόρφωση Tranche 1.

Το αντίστοιχο αίτημα για αγορά επιπλέον μαχητικών δημοσιεύτηκε σε έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Άμυνας. Το έγγραφο αναφέρει ότι η ιταλική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται να αγοράσει 24 νέα μαχητικά στη διαμόρφωση Tranche 4/5.

Επίσης, ανώνυμες πηγές στο ιταλικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι εξετάζουν αυτή τη στιγμή την επιλογή αγοράς εξειδικευμένου αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου με βάση το μαχητικό Typhoon.

Αυτή η επιλογή αναπτύσσεται επί του παρόντος από τη γερμανική πλευρά, η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει το στόλο των παλιών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου Panavia Tornado ECR.

Η Ιταλία διαθέτει 94 μαχητικά Typhoon σε υπηρεσία, 80 από τα οποία είναι μονοθέσια και άλλα 14 είναι εκπαιδευτικά.

Με πληροφορίες από: The Aviationist, Militarnyi / Φωτογραφία αρχείου Reuters