«Η ιλαροτραγωδία γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων και ο Βενιζέλος»

Η υπόθεση που προέκυψε με τα υποβρύχια ,το κλείσιμο της Βουλής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκάλεσε «πολιτική ένταση». Τι ακριβώς έχει συμβεί και ποια είναι η πραγματική σημασία όσων διαδραματίστηκαν; Ένας νομικός με γνώσεις στα θέματα των εξοπλισμών αλλά και «πολιτικές παραστάσεις» μ΄ ένα κείμενό του στο Onalert εξηγεί:

«Η ιλαροτραγωδία γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζεται. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαβίβασε τα πρακτικά από τη συζήτηση της δικής της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στους εισαγγελείς, αλλά οι τελευταίοι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να τα επιστρέψουν στην Βουλή, η οποία με ευρεία πράγματι πλειοψηφία είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν τρέχει τίποτα.

Καταρχάς είναι σαφές ότι δεν συντρέχει καμία περίπτωση ευθύνης των Ανακριτών κκ. Ελευθεριάνου και Παπανδρέου. Σε ένα πολίτευμα, στο οποίοι οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και ασκούνται υπερ αυτού και του έθνους ουδείς μπορεί να αξιώνει από τους συγκεκριμένους Ανακριτές, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ασχολούνται με τις ναπάλμ του κ. Αντώνη Κάντα, να προτάξουν την εξέταση των πρακτικών της Βουλής, όταν η τελευταία με ευρεία πλειοψηφία έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται καν η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Καθυστέρηση ανακύπτει μόνο στην περίπτωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μπάμπη Αθανασίου, ο οποίος χρειάστηκε 25 ημέρες για να διαβιβάσει την αναδιαβίβαση των πρακτικών από τη Λεωφόρο Μεσογείων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Προφάνως τον Μάιο του 2014 ήταν απασχολημένος με την διατύπωση της τροπολογίας για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, που παραλίγο να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του κ. Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία προφυλακίστηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων !

Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να ακούσει κανείς πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Μπάμπης Αθανασίου την έννοια της “αμελλητί” διαβίβασης.
Πέραν των ανωτέρω, η υπόθεση δεν έχει ιδιαίτερη ουσία. Ο πολίτης με δυσκολία αντιλαμβάνεται ποιά μπορεί να είναι η σημασία της αναδιαβίβασης των πρακτικών στη Βουλή, όταν η τελευταία έχει ψηφίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα άξιο εξέτασης στην υπόθεση των υποβρυχίων τ. 214. Και αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση καταδεικνύει την ιδοκτησιακή αντίληψη του δικομματισμού για τους θεσμούς. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να προστατευθεί σε κάθε περίπτωση με το κλείσιμο της Βουλής, ακόμα και εάν επρόκειτο για μη-υπόθεση, για μη-κίνδυνο.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα :
-είναι τελικά θεσμικά γυμνή αυτή η χώρα απέναντι στη διαφθορά;
-είναι η εθνική άμυνα ανοχύρωτη απέναντι στην επέλαση της διαπλοκής;
-γιατί ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγορείται για παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων, αλλά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ομολογεί με άνεση ότι κάπου στο κομοδίνο του έχει τα αμυντικά σχέδια της χώρας;
-γιατί ο μέσος επιτηδευματίας σύρεται στα αυτόφωρα για οφειλές μερικών χιλιάδων ΕΥΡΩ, αλλά η ιδιοκτησία του Ομίλου Ναυπηγείων Ελευσίνας προστατεύεται για οφειλές 10 εκατ. ΕΥΡΩ.;

Όσοι επιθυμούν να δώσουν σοβαρές απαντήσεις, έχουν πολλά να σκεφτούν : τορπιλάκατοι, Super Puma στην Ισπανία, C-27, υπόστεγα στην Ελευσίνα, ASPIS II, ΕΡΜΗΣ ΙΙ, οφσετάδες, παιδικοί σταθμοί με προϋπολογισμό Μεγάρου Μουσικής και πολλά άλλα.

Στην παρούσα φάση ας κρατήσουμε δυο (2) επισημάνσεις :
-από το έγγραφο των Ανακριτών συνάγεται ότι διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Εάν οι Ανακριτές το εννούν πράγματι, όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν άλλο ενδιαφέρον για σημαντικό αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
-είναι κραυγαλέα η απουσία του ΣΔΟΕ, των Γενικών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος από την υπόθεση αυτή. Γιατί άραγε;»

Διαβάστε ακόμη:

Βόμβα μεγατόνων για υποβρύχια Σκαραμαγκά! Η δικογραφία «βλέπει» ευθύνες Βενιζέλου – Παπακωνσταντινου