Η Γερμανία αγοράζει εκατοντάδες πυραύλους RAM Block2 για τις φρεγάτες της και AMRAAM για τα Eurofighter

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής (Bundestag) ενέκρινε την απόκτηση 600 νέων πυραύλων RAM Block2 (RIM-116) και νέων AMRAAM, για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα.

Αυτοί οι πύραυλοι προορίζονται να ενισχύσουν τις δυνατότητες αεράμυνας φρεγατών, κορβετών και αεροσκαφών Eurofighter. Oι γερμανικές δυνάμεις (Bundeswehr) θα εξοπλιστούν με εκατοντάδες πυραύλους Rolling Airframe Missile (RAM) Block 2B, συνολικού κόστους 372,6 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται μέσω του ειδικού ταμείου άμυνας και του τακτικού αμυντικού προϋπολογισμού.

Η παράδοση αυτών των πυραύλων έχει προγραμματιστεί μεταξύ Αυγούστου 2029 και Νοεμβρίου 2031.

Παράλληλα, η Luftwaffe θα αποκτήσει νέους πυραύλους AIM-120 C8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) από τις ΗΠΑ. Το έργο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά πολλών δεκάδων πυραύλων και εκπαιδευτικών πυραύλων, αντιπροσωπεύει μια επένδυση 122 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται επίσης μέσω του ειδικού ταμείου και του τακτικού αμυντικού προϋπολογισμού.

Η παράδοση των πυραύλων έχει προγραμματιστεί μεταξύ 2029 και 2032.

Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη προηγούμενες εκδόσεις, RAM Block 1A και RAM Block 2. Η νέα έκδοση Block 2B διαθέτει βελτιωμένο ραντάρ και σύστημα σύνδεσης με το κεντρικό σύστημα, προσφέροντας καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πολλών πυραύλων κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν σε φρεγάτες και κορβέτες του Γερμανικού Ναυτικού για άμυνα κοντινής εμβέλειας έναντι εναέριων απειλών.

Mε πληροφορίες από: γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, Army Recognition / Φωτογραφίες MBDA, US NAVY