Η Αυστραλία επενδύει 850 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια παραγωγή των πυραύλων NSM και JSM της Kongsberg

REUTERS/Gwladys Fouche

Η Αυστραλία θα επενδύσει 850 εκατομμύρια δολάρια σε συνεργασία με την Kongsberg Defense Australia για την εγχώρια κατασκευή πυραύλων Naval Strike Missile (NSM) και Joint Strike Missile (JSM).

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εργοστασίου στην περιοχή του αεροδρομίου του Νιούκαστλ που θα κατασκευάζει αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM) και πυραύλους cruise αέρος – επιφάνειας (JSM) που θα χρησιμοποιηθούν από τις αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θα είναι μία από τις δύο μόνο εγκαταστάσεις στον κόσμο ικανές να παράγουν τους πυραύλους. Η άλλη τοποθεσία βρίσκεται στο Kongsberg της Νορβηγίας.

Οι πύραυλοι JSM θα εξοπλίσουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A, ενώ οι NSM θα τοποθετηθούν στα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart και τις φρεγάτες κλάσης Anzac και θα αντικαταστήσουν τον αντιπλοϊκό πύραυλο Harpoon.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας, το καταδρομικό HMAS Sydney πραγματοποίησε δοκιμή ενός NSM τον Ιούλιο του 2024.

Το έργο ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας του 2024 για την ανάπτυξη της ικανότητας του ADF να χτυπά με ακρίβεια στόχους σε μεγαλύτερη εμβέλεια και να κατασκευάζει πυρομαχικά στην Αυστραλία.

«Επενδύουμε στην προηγμένη, υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία μας και την ανάπτυξη της κυρίαρχης αμυντικής βιομηχανικής μας σε τομείς που έχουν προσδιοριστεί ως στρατηγικές προτεραιότητες, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι μπορούμε να επιταχύνουμε την παράδοση δυνατοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας Pat Conroy.

Ένας αμυντικός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2027 και θα είναι σε θέση να παράγει 100 πυραύλους ετησίως.

«Θα έχουμε την ικανότητα όχι μόνο να συντηρούμε τους δικούς μας πυραύλους, αλλά μπορούμε ενδεχομένως να το κάνουμε αυτό για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που ενδέχεται να βρίσκονται στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο Conroy.

Περίπου 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν εκ περιτροπής παρουσία στη βόρεια Αυστραλία για έξι μήνες το χρόνο.

Ο πύραυλος Joint Strike είναι ο μόνος πύραυλος cruise που μπορεί να μεταφερθεί στον χώρο όπλων του F-35.  Η Αυστραλία έχει δύο μοίρες μαχητικών stealth F-35, που εδρεύουν στο Williamtown κοντά στο Newcastle, όπου θα γίνει το νέο εργοστάσιο της Kongsberg, και στη βάση Tindal της RAAF στη βόρεια Αυστραλία, η οποία αναβαθμίζεται από τις ΗΠΑ για να φιλοξενήσει επίσης αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.