Hyunmoo-5: Ο νέος πύραυλος «τέρας» της Νότιας Κορέας σχεδιασμένος να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα [vids]

REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

Η Νότια Κορέα παρουσίασε το νέο βαλλιστικό πύραυλο Hyunmoo-5, ικανό να φέρει κεφαλή οκτώ τόνων, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου στη Σεούλ.

Ο πύραυλος Hyunmoo-5, που δοκιμάστηκε επιτυχώς πέρυσι, παρουσιάστηκε στην παρέλαση της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων σε αεροπορική βάση της Σεούλ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.300 στρατιώτες, 340 τύποι στρατιωτικού εξοπλισμού και αεροσκάφη. Μια άλλη παρέλαση μικρότερης κλίμακας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σεούλ.

Όπως καθιέρωσε πέρσι ο πρόεδρος της χώρας, Yoon Suk Yeol, η παρέλαση αυτή θα γίνεται κάθε χρόνο ως μια επίδειξη δύναμης για να σηματοδοτήσει την ετοιμότητα απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας.

Η παρέλαση της Νότιας Κορέας περιελάμβανε για πρώτη φορά ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B των ΗΠΑ.

REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

«Εάν η Βόρεια Κορέα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα αντιμετωπίσει μια αποφασιστική, συντριπτική απάντηση από τον στρατό μας και τη συμμαχία των ΗΠΑ. Εκείνη την ημέρα θα είναι το τέλος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας», είπε στην ομιλία του ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

«Πύραυλοι τέρατα»

Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος Hyunmoo-5, που κατασκευάζεται από την Hanwha Aerospace, χαρακτηρίζεται ως «πύραυλος τέρας» από τα νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης και είναι ειδικά σχεδιασμένος για να διεισδύει σε υπόγεια καταφύγια.

Ο στρατός τον παρουσίασε ως τον «βαλλιστικό πύραυλο εξαιρετικά υψηλής ισχύος», τοποθετημένο σε δύο οχήματα μεταφοράς-εγκατάστασης-εκτόξευσης εννέα αξόνων. Tα οχήματα μπορούν να κινήσουν και τους 18 τροχούς σε γωνία περίπου 45 μοιρών, επιτρέποντάς τους να οδηγούν διαγώνια για βελτιωμένη κινητικότητα.

Το Hyunmoo-5 κατηγοριοποιείται ως μικρού βεληνεκούς, αλλά εάν φέρει κεφαλή ενός τόνου το βεληνεκές του μπορεί να ξεπεράσει τα 5.000 km, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Το ακριβές μέγιστο βεληνεκές του Hyunmoo-5 παραμένει άγνωστο, αλλά οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε αποστάσεις έως και 3.000 χιλιομέτρων, τοποθετώντας το στην κατηγορία των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Κάποιοι αναλυτές τον συγκρίνουν με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο των ΗΠΑ, Minuteman III, όσον αφορά το βάρος και την ώθηση της κεφαλής.

Το γραφείο του προέδρου δήλωσε ότι ο πύραυλος διαδραματίζει βασικό ρόλο στο αμυντικό σύστημα «τριών αξόνων» της χώρας που στοχεύει στην εξουδετέρωση των πυρηνικών προκλήσεων του Βορρά, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών σχεδίων που απαιτούν προληπτικά πλήγματα, εάν χρειαστεί.

REUTERS/Kim Soo-hyeon

Με πληροφορίες από: Reuters, Army Recognition / Φωτογραφίες Reuters