Hürjet: Τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό;

Το τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürjet προτάθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως αντικατάσταση του γερασμένου αεροσκάφους T-45 Goshawk, αναφέρει η τουρκική Hurriyet, επικαλούμενη αμερικανικό αμυντικό περιοδικό.

Η πρόταση έγινε από την Sierra Nevada Corporation (SNC), μια αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από ένα ζευγάρι Τουρκοαμερικανών που ειδικεύεται στην τροποποίηση αεροσκαφών και τις αεροδιαστημικές τεχνολογίες, ανέφερε το Aviation Week.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να αντικαταστήσει το στόλο εκπαιδευτικών αεροσκαφών του με 145 νέα αεροσκάφη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2028.

Η SNC και η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), ο κατασκευαστής του Hürjet, αναμένεται να υποβάλουν κοινή προσφορά για τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το εκπαιδευτικό τζετ, που είναι επίσης ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος, πρόκειται να παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τον επόμενο χρόνο. Η επιτυχία των μελλοντικών δοκιμαστικών πτήσεων της θα είναι βασικός παράγοντας στην απόφαση των ΗΠΑ.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στο νέο εκπαιδευτικό του αεροσκάφος, καθώς έχει χάσει αρκετά αεροσκάφη λόγω χτυπημάτων με πουλιά. Μια άλλη απαίτηση είναι η λειτουργία ακριβείας προσγείωσης (PLM), η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτές να προσγειώνονται σε αεροπλανοφόρα.

Το Hürjet πέρασε την πρώτη του δοκιμή εκκίνησης κινητήρα στις αρχές του περασμένου έτους. Έχει μήκος περίπου 14 μέτρα, άνοιγμα φτερών 9,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ταχύτητες 1,4 Mach και μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών.

Το πρόγραμμα Hürjet ξεκίνησε για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη T-38 του τουρκικού στρατού που χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικά και τα αεροσκάφη F-5 που χρησιμοποιούνται σε πτήσεις ακροβατικών ομάδων. Το έργο στοχεύει στην παραγωγή δύο Hürjet το μήνα, μόλις λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις έως το τέλος του 2025.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό και το τουρκικό δημοσίευμα, η συζήτηση γύρω από την πιθανή αγορά των Hürjet από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προέκυψε μετά την πρόσφατη έγκριση της αγοράς και αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας.

Πηγή: Hurriyet / Φωτογραφία αρχείου