Hürjet: Το νέο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας πέταξε για πρώτη φορά [vid, pic]

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το πρωτότυπο τουρκικό εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος τύπου Hürjet πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση, υπό την συνοδεία ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως φαίνεται στα αποκαλυπτικά πλάνα Τούρκων πολιτών που απαθανάτισαν την πτήση.

Το νέο αεροσκάφος τύπου Hürjet απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα, καθώς βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας TAI και αφού πέταξε για λίγη ώρα στη συνέχεια προσγειώθηκε με επιτυχία, μια εξέλιξη που σίγουρα προκαλεί ικανοποίηση στην Τουρκία, διότι πλέον «ανοίγει ο δρόμος» για τα επόμενα στάδια του προγράμματος ανάπτυξης του «εθνικού» εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική παραγγελία από την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) αφορά τέσσερα Hürjet με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα 12 αεροσκάφη.

Στην πρώτη περίπτωση, τα νέα εκπαιδευτικά Hürjet θα αντικαταστήσουν τον στόλο 70 εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου T-38 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην δεύτερη περίπτωση, θα χρησιμοποιηθούν ως υποστήριξη στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, για αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα κατά χερσαίων στόχων και εγγύς αεροπορική υποστήριξη.

Επί του παρόντος, οι Τούρκοι εργάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή σε δύο πρωτότυπα μοντέλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμαστικές πτήσεις, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το νέο τουρκικό αεροσκάφος θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός του 2023, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά δύσκολο, όχι όμως απίθανο.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το νέο τουρκικό αεροσκάφος θα διαθέτει σύγχρονα ραντάρ,  συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και λογισμικό, καθώς επίσης και αναβαθμισμένο πιλοτήριο. Επίσης, θα έχει μήκος 13,4 μέτρα, θα επιχειρεί σε υψόμετρο έως τα 45.000 πόδια, με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach. Ακόμα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται από το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, ενώ ο Temel Kotil ισχυρίστηκε ότι θα διαθέτει και stealth χαρακτηριστικά ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Φωτογραφία Twitter