Hurjet: Η Τουρκία «επιδεικνύει» το νέο της εκπαιδευτικό αεροσκάφος στην Αίγυπτο [vid]

Την ώρα που ο πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται στην Άγκυρα και έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το εκπαιδευτικό – ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος Hurjet της Τουρκίας, που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI), παρουσίασε τις δυνατότητές του στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση της Αιγύπτου, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, στις 3-5 Σεπτεμβρίου.

Το Hurjet πέταξε για 10 λεπτά στο διεθνές αεροδρόμιο El Alamein κοντά στην Αλεξάνδρεια. Εκτός από το εκπαιδευτικό αεροσκάφος, η TAI παρουσίασε το τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το ελικόπτερο T129 ATAK και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Aksungur.

Το τουρκικό αεροσκάφος προορίζεται να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη T-38 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-5.

 

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Απρίλιο του 2023 και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έως το 2025.

Ανταλλαγή Hurjet με ισπανικά A400M;

Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν αναφορές και ισπανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι Ισπανία και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε η Μαδρίτη να αγοράσει τα τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συμφωνία είναι οι αναφορές ότι η Ισπανία προτίθεται να ανταλλάξει τα Hurjet με μεταγωγικά αεροσκάφη A400M.

Η πρόταση περιλαμβάνει την ανταλλαγή 24 τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών με έξι ισπανικά μεταφορικά αεροσκάφη A400M. H Μαδρίτη θέλει να αντικαταστήσει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος F-5M της Northrop Grumman ως το 2030.