HMS Glasgow: Με πυροβόλο Mk45 Mod 4A εξοπλίστηκε η βρετανική φρεγάτα – Τα προηγμένα χαρακτηριστικά του

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό «τρέχει» το πρόγραμμα ναυπήγησης και ανάπτυξης των φρεγατών κλάσης City (Type 26) και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα HMS Glasgow έγινε το πρώτο πλοίο της κατηγορίας που εξοπλίστηκε με το προηγμένο πυροβόλο τύπου Mk45 Mod 4A των 127 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει πυρομαχιά έως και 31,5 κιλών σε ταχύτητες έως 3 Mach.

Όπως αναφέρει το Royal Navy, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει δραστικό βεληνεκές τα 37 χιλιόμετρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη εχθρικών εναέριων απειλών, για αποτελεσματικά πλήγματα εναντίον εχθρικών πολεμικών πλοίων αλλά και στόχων στην ξηρά, για την υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του πυροβόλου νέας γενιάς τύπου Mk 45 Mod 4A είναι το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα φόρτωσης βλημάτων, αξιοποιώντας τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt, χάρη στις οποίες μέλη του πληρώματος δεν χρειάζεται πλέον να γεμίσουν το οπλικό σύστημα με πυρομαχικά.

Ωστόσο, σε περίπτωση βλάβης του αυτοματοποιημένου συστήματος, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν πυρομαχικά χειροκίνητα, διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη επιχειρησιακή του λειτουργία ακόμα και σε ακραίες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά την ισχύ πυρός, το Mk 45 Mod 4A μπορεί να ρίχνει έως και 20 βολές το λεπτό, προσφέροντας συνεχόμενη υποστήριξη σε σενάρια μάχης υψηλής έντασης.

Σημειώνεται ότι η HMS Glasgow είναι η πρώτη από τις οκτώ φρεγάτες κλάσης City (Type 26) που πρόκειται να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης Type 23 του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να αναλάβουν κυρίως αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal / Royal Navy