Το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό ονόμασε «HMS Agamemnon» το καινούργιο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αρχαιοελληνική «παράδοση» προς τιμήν του Βασιλιά των Μυκηνών και ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, αφού το προηγμένο υποβρύχιο είναι το έκτο πλοίο στην ιστορία του Royal Navy με το συγκεκριμένο όνομα.
Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, στην ειδική τελετή ονοματοδοσίας συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και το πλήρωμα και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου που είναι το έκτο της κλάσης Astute, ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 11 χρόνια, αφού η τοποθέτηση τρόπιδας πραγματοποιήθηκε το 2013.
Τα χαρακτηριστικά τους
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Astute έχουν 97 μέτρα μήκος και εκτόπισμα έως και 7.400 τόνους, ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα άνω των 20 κόμβων. Είναι τα πρώτα υποβρύχια που δεν έχουν συμβατικά περισκόπια αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν τεχνολογία βίντεο υψηλών προδιαγραφών, ενώ το Royal Navy υποστηρίζει ότι είναι τα πιο αθόρυβα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ, με την ικανότητα παραγωγής οξυγόνου και πόσιμου νερού.
Από την άλλη, είναι εξοπλισμένα αφενός με πυραύλους cruise τύπου Tomahawk Block IV, τα οποία έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο από τα 1.000 μίλια και θα μπορούν να χτυπούν στόχος στην ξηρά με μεγάλη ακρίβεια, αξιοποιώντας μάλιστα την δυνατότητα προσαρμογής της πλοήγησης του βλήματος μετά την εκτόξευσή του και αφετέρου με 38 βαρέως τύπου τορπίλες τύπου Spearfish που ζυγίζουν 2 τόνους και μπορούν να χτυπήσουν εχθρικά υποβρύχια είτε στα 14 μίλια είτε στα 30 μίλια με χαμηλή ταχύτητα.
Ακόμα, τα υποβρύχια αυτής της κλάσης ενσωματώνουν ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και την ολοκληρωμένη σουίτα ενεργών και παθητικών συστημάτων Sonar 2076 της Thales. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Royal Navy, από το 1781 μέχρι και σήμερα έχει ονομάσει HMS Agamemnon έξι πλοία του, ενώ το πιο γνωστό ήταν το ομώνυμο πλοίο που συμμετείχε στην ιστορική Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805) και το οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Royal Navy