Η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάζει και στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου Hisar O+, το οποίο εκτόξευσε για πρώτη φορά πύραυλο με ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων, γεγονός που «ανοίγει το δρόμο» για νέες δυνατότητες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας την επιτυχημένη δοκιμή του νέου πυραύλου, με τον ίδιο να σχολιάζει λέγοντας ότι: «Ο πρώτος δοκιμαστικός πύραυλος [με ανιχνευτή] RF (Radio Frequency) κατέστρεψε τον στόχο και πλέον μια νέα ικανότητα προστέθηκε στην αεράμυνά μας. Έτσι, συνεχίζουμε την μαζική παραγωγή και η δουλειά μας γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Υπενθυμίζεται ότι το νέο τουρκικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας Hisar O+ που παραδόθηκε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 20 Ιανουαρίου 2022, κατασκευάζεται από τις εταιρείες Aselsan και Roketsan, διαθέτει αμυντική ικανότητα 360 μοιρών και είναι ικανό να εμπλέκεται εναντίον τουλάχιστον εννέα διαφορετικών στόχων ταυτόχρονα. Το Hisar O+ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, πυραύλων αέρος – εδάφους και drones και έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει το νέους τουρκικούς πυραύλους στις Ένοπλες Δυνάμεις της μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα «προχωράει» και ένα παρεμφερές πρόγραμμα ανάπτυξης με την ονομασία «Siper» που αφορά το εθνικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας και πολλαπλών επιπέδων [long range and multi-layered]» και αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2023, μαζί με τους Hisar-O.