HIMARS: Τα 1,9 δισεκ. δολάρια έφτασαν οι παραγγελίες από τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ – Η Ρουμανία άνοιξε εργοστάσιο συντήρησης

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ αύξησε την παραγγελία των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου HIMARS με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να αναλαμβάνει πλέον συμβόλαιο ύψους περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των πυραυλικών συστημάτων που θα παραδοθούν στον U.S Army.

Το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα και υλικοτεχνική υποστήριξη των HIMARS, ωστόσο έχει σημασία το γεγονός ότι η απόφαση του αμερικανικού Στρατού Ξηράς για την προμήθεια περισσότερων πυραυλικών συστημάτων συμπίπτει χρονικά με την έγκριση νομοσχεδίου για νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας συνολικής αξίας 61 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι απίθανo λοιπόν, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ να παραχωρήσει ένα σημαντικό αριθμό HIMARS στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν πετύχει πολύ μεγάλα και σημαντικά πλήγματα κατά ρωσικών στόχων και θέσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο χτύπημα σε ρωσικό έδαφος, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ρωσικού συστήματος αεράμυνας στο Μπέλγκοροντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του Κέντρου Συντήρησης HIMARS στην ανατολική Ρουμανία, το πρώτο εργοστάσιο τέτοιου είδους στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο αυτό θα απασχολεί περίπου 2.000 άτομα και θα χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των HIMARS που διαθέτει επί του παρόντος αλλά και αυτών που θα προμηθευτεί η Ρουμανία στο μέλλον.