HIMARS: «Πράσινος φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 8 πυραυλικών συστημάτων στην Κροατία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ενέκρινε το αίτημα της Κροατίας να αγοράσει οκτώ πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 HIMARS από τη Lockheed Martin.

Με εκτιμώμενο κόστος 390 εκατομμύρια δολάρια, η πώληση περιλαμβάνει επίσης 24 πυραύλους M30A2 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS)-Alternative Warhead Pods και 24 πυραύλους GMLRS-Unitary High Explosive Pods.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας και συνεργασίας (DSCA), η Κροατία θα πάρει 10 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας M1152 και 36 δέκτες GPS.

Το Ζάγκρεμπ έχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό του το σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M-92 Vulkan, το οποίο έχει εμβέλεια κρούσης μόλις 20 χιλιόμετρα.

Η απόκτηση των HIMARS θα ενισχύσει την δύναμη κρούσης του κροατικού στρατού, καθώς έχει εμβέλεια 300 χιλιόμετρα, με δυνατότητα να επεκταθεί, ανάλογα με τα πυρομαχικά.

Οι πύραυλοι M30A2 GMLRS Alternative Warhead Pods που περιλαμβάνονται στο πακέτο έχουν εμβέλεια 70 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Lockheed Martin.

Φωτογραφία αρχείου Reuters