Tα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, που έχει δώσει ο αμερικανικός στρατός στην Ουκρανία, έχουν τροποποιηθεί για να τους εμποδίσει να εκτοξεύουν οποιαδήποτε παραλλαγή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς ATACMS.
Οι πύραυλοι ATACMS είναι ψηλά στη λίστα επιθυμιών του ουκρανικού στρατού εδώ και αρκετό καιρό, καθώς θα επέκτειναν σημαντικά το βεληνεκές που η χώρα θα μπορούσε να χτυπήσει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους. Μπορεί επίσης να καταστρέψει μεγαλύτερους, πιο βαριά οχυρομένους στόχους σε εμβέλεια έως και σχεδόν 300 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί αυτά τα αιτήματα φοβούμενοι ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους βαθύτερα εντός της Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει το Κρεμλίνο να επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία ή να εμπλέξουν άμεσα στη σύγκρουση τις ΗΠΑ και το NATO.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε για πρώτη φορά τις τροποποιήσεις που έγιναν στους εκτοξευτές HIMARS που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία. Από τις 23 Νοεμβρίου, ο αμερικανικός στρατός έχει μεταφέρει ή σχεδιάζει να μεταφέρει συνολικά 38 HIMARS στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Μέχρι στιγμής, αυτά τα συστήματα, τα οποίοι έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, εκτοξεύουν πυραύλους ακριβείας M30A1 και M31A1 227mm, οι οποίοι έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 70 χιλιομέτρων.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να πάρει ATACMS ούτε από τρίτες χώρες
Οι παραλλαγές των πυραύλων ATACMS μικρότερης εμβέλειας μπορούν να χτυπήσουν στόχους μέχρι 140 χιλιόμετρα, ενώ η μεγαλύτερη εμβέλεια που μπορούν να φτάσουν είναι περίπου 300 χιλιόμετρα.
Eίναι άγνωστο προς το παρόν ποιο είναι το πλήρες εύρος των τροποποιήσεων που έγιναν στα HIMARS πριν από την άφιξή τους στην Ουκρανία, ενώ δεν είναι σαφές αν αυτές είναι αναστρέψιμες σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αλλάξουν την πολιτική τους για την αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Επίσης, σύμφωνα με τις αναφορές, οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους εκτοξευτές HIMARS αποσκοπούν επίσης στον αποκλεισμό της πιθανότητας οι ουκρανικές αρχές να αποκτήσουν πυραύλους ATACMS από τρίτη πηγή. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παραλλαγές ATACMS είναι σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις του Μπαχρέιν, της Ελλάδας, της Πολωνίας, του Κατάρ, της Ρουμανίας, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Φυσικά, οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά από τρίτους θα απαιτούσε και πάλι έγκριση από τις αμερικανικές αρχές.
Πέρα από την ανησυχία της κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει να τηρεί την υπόσχεσή της να μην χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν παρασχεθεί από τη Δύση. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε σημαντικά χτυπήματα σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία. Η επιθυμία του Κιέβου να χτυπάει στόχους «βαθιά» στη Ρωσία, η τελευταία επίθεση έγινε με drones σοβιετικής κατασκευής.
Με πληροφορίες από: The Drive