HIMARS: Η αντίδραση της Μόσχας στην αποστολή των προηγμένων συστημάτων στην Ουκρανία

Η Ρωσία αντιδρά έντονα στην απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά αρνητική και λέγοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης.

Το Reuters αναφέρει πως ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία «εξαιρετικά αρνητικά».

Ο Ριάμπκοφ επικέντρωσε την κριτική του στα σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Κίεβο με το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars), ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που η Ουάσιγκτον είπε ότι θα προμήθευε στην Ουκρανία ως μέρος του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει ένα στοιχείο «αυτοπεριορισμού»» είναι άχρηστες», είπε ο Ριάμπκοφ. «Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, εμπλέκονται σε μια σκόπιμη ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με τον όγκο των όπλων που στέλνουν είναι προφανές».

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν με άρθρο του στους New York Times ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα στείλουν HIMARS στην Ουκρανία καθώς έχουν βεληνεκές μέχρι 80 χιλιόμετρα και όχι μεγαλύτερο – όπως τα MLRS – τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους ακόμη και εντός του εδάφους της Ρωσίας.