HELWS: Το αντι-drone όπλο λέιζερ της Raytheon δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από όχημα του βρετανικού στρατού

Για πρώτη φορά το όπλο υψηλής ισχύος λέιζερ HELWS (High Enegy Laser Weapon System) της Raytheon εκτοξεύθηκε από ένα θωρακισμένο όχημα του Βρετανικού Στρατού.

Αυτή η πρωτοποριακή δοκιμή διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Land Laser Directed Energy Weapon (LDEW) του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τα φθηνά όπλα που έχει ο στρατός στη διάθεσή του για να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απειλή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Το όπλο λέιζερ εξουδετέρωσε στόχους σε αποστάσεις άνω του 1 χιλιομέτρου, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό ΥΠΑΜ.

«Το HELWS τοποθετημένο σε ένα θωρακισμένο όχημα Wolfhound του Βρετανικού Στρατού, παρέχει αυξημένο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ελαφρύ φορητό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας είναι το πρώτο όπλο λέιζερ ενσωματωμένο σε χερσαίο όχημα που εκτοξεύεται στον βρετανικό στρατό.

Η επόμενη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει δοκιμές με το προσωπικό του Στρατού μέσα στο 2024 για περαιτέρω αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων του συστήματος σε ρεαλιστικά σενάρια.

Διαβάστε επίσης: DragonFire: Οι Βρετανοί επισπεύδουν την εγκατάσταση του προηγμένου όπλου – λέιζερ στα πολεμικά πλοία του Royal Navy

Το HELWS είναι πλήρως φορητό, χαμηλού κόστους και εύκολο στη χρήση. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί πολλούς στόχους και να εμπλέκεται ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, αναφέρει από την μεριά της η Raytheon.

«Η αυξανόμενη επικράτηση, ο πολλαπλασιασμός και η εξέλιξη του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθιστά την ταχεία υιοθέτηση των τεχνολογιών αντιμετώπισης UAS ακόμη πιο σημαντική», τονίζει η εταιρεία.

Το HELWS της Raytheon είναι ήδη πιστοποιημένο για χρήση με δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 ώρες δοκιμών, ενώ έχει καταρρίψει με επιτυχία περισσότερους από 400 στόχους.

Φωτογραφίες βρετανικό Υπουργείο Άμυνας