HELSI: Οι ΗΠΑ παρέλαβαν το πιο ισχυρό λέιζερ της Lockheed Martin

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε ένα λέιζερ 300 κιλοβάτ στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο ανέπτυξε στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (HELSI) του Πενταγώνου.

Το Πεντάγωνο επέλεξε τη Lockheed Martin το 2019 για να «ενισχύσει το φάσμα συνδυασμένης αρχιτεκτονικής λέιζερ υψηλής ενέργειας στο επίπεδο κατηγορίας 300 kW», ως μέρος της προσπάθειας HELSI, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε το έργο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Η Lockheed Martin αύξησε την ισχύ και την απόδοση και μείωσε το βάρος και τον όγκο των λέιζερ υψηλής ενέργειας συνεχούς κύματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για μελλοντικές προσπάθειες τοποθέτησης οπλικών συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος», δήλωσε ο Rick Cordaro, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.

Το Υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κατευθυνόμενα ενεργειακά συστήματα —λέιζερ υψηλής ενέργειας και μικροκύματα υψηλής ισχύος— για την προστασία του στρατιωτικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων από εναέριες απειλές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το λέιζερ θα υποστηρίξει επιδείξεις του Στρατού Έμμεσης Πυροπροστασίας Δυνατότητας-Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (IFPC-HEL), το οποίο έχει προγραμματιστεί για εργαστηριακές δοκιμές μέσα στο 2022. Το πρόγραμμα IFPC-HEL είναι μία από τις 35 προτεραιότητες εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της υπηρεσίας.

Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία Lockheed Martin