Hellfire: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πώληση 200 πυραύλων για τα ελικόπτερα AH-1Z Viper της Τσεχίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση πυραύλων Hellfire στην Τσεχία, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει για να εξοπλίσει τα νέα ελικόπτερα AH-1Z Viper του στρατού της.

Η πώληση, αξίας περίπου 138 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει 200 πυραύλους AGM-114R Hellfire, 4 εκπαιδευτικούς πυραύλους CATM-114, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και 600 αντιαρματικούς πυραύλους WGU-59A/B APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon Systems).

Η Lockheed Martin, με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα είναι ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης για τους Hellfire και η BAE Systems, που εδρεύει στο Nashua του Νιου Χάμσαϊρ, θα είναι ο κύριος ανάδοχος για τη σύμβαση που αφορά τους πυραύλους APKWS II, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμερικανών.

Η Τσεχία, αφού παρέλαβε πλέον και τα 10 ελικόπτερα AH-1Z Viper από τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να αγοράζει πυρομαχικά και πυραύλους για να τα εξοπλίσει.

Επίσης, το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας σχεδιάζει να αγοράσει βλήματα των 20 mm για το πυροβόλο των ελικοπτέρτων, καθώς και πυραύλους Hydra 70 των 70 mm.

Ton Apr;ilio, oι ΗΠΑ ανέθεσαν στη Lockheed Martin ένα συμβόλαιο ύψους 483 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή μιας νέας παρτίδας πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-114R2 Hellfire και JAGM, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα ελικόπτερα AH-1Z Viper της Τσεχίας, στα γαλλικά Eurocopter Tiger HAD και στα AW149 της Πολωνίας.

Φωτογραφία αρχείου