Harpoon: «Με αντιπλοϊκό πύραυλο βυθίστηκε το ρωσικό σκάφος στο Φιδονήσι» [pics, vid]

Μετά την βύθιση του ρωσικού ρυμολουκού σκάφους Vasily Bekh, το οποίο μετέφερε αντιαεροπορικό σύστημα τύπου TOR-M2KM στο Φιδονήσι, αρκετοί αναλυτές ανέφεραν ότι το επιτυχημένο πλήγμα, που καταγράφηκε από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα TB2 Bayraktar, πραγματοποιήθηκε από πυραύλους τύπου Harpoon,

Ωστόσο, οι δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου αλλά και στελέχους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, φαίνεται πως επιβεβαιώνουν το επιτυχημένο πλήγμα από τους περίφημους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, τους οποίους έχει προμηθεύσει η Δανία στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Έγινε γνωστό αργότερα πως βυθίστηκε», ανέφερε ο Μαξίμ Μαρτσένκο, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην Οδησσό, μέσω Telegram, ενώ δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τη Ρωσία μέχρι στιγμής. Το Φιδονήσι καταλήφθηκε από τα στρατεύματα της Ρωσίας τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Vasily Bekh δεν είναι το πρώτο πλοίο που χάνει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας στον πόλεμο, καθώς η  Μόσχα έχει επιβεβαιώσει τη βύθιση του αποβατικού Σάρατοφ, καθώς και της ναυαρχίδας του στόλου, του καταδρομικού Μασκβά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανάρτηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Twitter δημοσίευσε πρώτη φορά το χτύπημα, λέγοντας πως το Vasily Bekh, σκάφος που ανήκει στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, επιτυχώς αποστρατιωτικοποιήθηκε, ενώ μετέφερε προσωπικό, όπλα και πολεμοφόδια στο, κατειλημμένο από τους Ρώσους, Φιδονήσι και πως το Moskva δεν θα είναι ποτέ μόνο.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters