Σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Λευκός Οίκος εργάζεται εντατικά προκειμένου να εξοπλίσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις με προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon και NSM, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα, μετά και την βύθιση του καταδρομικού Moskva.
Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει τις επιθυμίες της να αποκτήσει μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων που έχουν οι ΗΠΑ, πέρα από τους περίφημους Javelin και Stinger, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να απομακρύνει τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις από τη Μαύρη Θάλασσα, για να ξεκινήσει ξανά τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει το Reuters, τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν πως βρίσκεται υπό εξέταση η προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Harpoon και Naval Strike Missile (NSM) είτε με απευθείας αποστολή είτε μέσω μιας ευρωπαϊκής συμμαχικής χώρας που διαθέτει τους πυραύλους αυτούς. Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι είχε ζητήσει από την Πορτογαλία την προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Harpoon.
Ποια είναι τα εμπόδια
Ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την Ουκρανία να παραλάβει τους πυραύλους. Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε παράκτιες πλατφόρμες εκτόξευσης των Harpoon, γι’ αυτό και Αμερικανοί αξιωματούχοι σκέφτονται να αποσύρουν ένα σύστημα εκτόξευσης από αμερικανικό πολεμικό πλοίο.
Επίσης τονίζεται ότι βλήματα τύπου Harpoon και Naval Strike Missile κοστίζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάριο ανά παρτίδα και όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα χρειαστούν περίπου 12 έως 24 αντιπλοϊκοί πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων για να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός και να απειληθούν τα περίπου 20 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι λίγες χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν πυραύλους τύπου Harpoon στην Ουκρανία, διότι κανείς δεν θέλει να είναι το πρώτο ή το μοναδικό κράτος που θα το κάνει, φοβούμενο αντίποινα από τη Ρωσία εάν ένα πλοίο βυθιστεί με έναν αντιπλοϊκό πύραυλο από το οπλοστάσιό του.
Το βλήμα τύπου Naval Strike Missile (NSM) μπορεί να εκτοξευθεί από τις ουκρανικές ακτές και έχει βεληνεκές 250 χιλιόμετρα ενώ απαιτούνται λιγότερες από 14 ημέρες εκπαίδευσης για την αποτελεσματική και ορθή χρήση του.
Πηγές του Κογκρέσου ανέφεραν ότι μια καλή επιλογή θα ήταν η Νορβηγία να δωρίσει τέτοιου είδους πυραύλους στην Ουκρανία, μια ιδέα που υποστηρίζεται από μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου, όμως το Υπουργείο Άμυνας της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το θέμα. ποιες πρόσθετες προμήθειες όπλων και αμυντικού εξοπλισμού ενδέχεται να κάνει στην Ουκρανία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα αιτήματα για οπλικά συστήματα που διαθέτουν αμερικανικά εξαρτήματα ή προέλευση, όπως οι δύο προαναφερόμενοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι, θα πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς επίσης και από τον Λευκό Οίκο.
Φωτογραφία Reuters