Harpoon: Η Ταϊβάν παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αντιπλοϊκών πυραύλων από τις ΗΠΑ

Η Ταϊβάν παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των πυραυλικών συστημάτων Harpoon από τις ΗΠΑ, στην χερσαία έκδοση, για να αντιμετωπίσει μια πιθανή εισβολή από την Κίνα.

Η πρώτη παρτίδα αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας αξίας 2,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη το 2020 με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διέθεσε επιπλέον 470 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ΥΠΑΜ ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο τη διαδικασία κατασκευής δύο βάσεων πυραύλων Harpoon, οι οποίες θα ολοκληρωθπύν το 2027.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν το 2023 την πώληση 400 πυραύλων επιφανειακής εκτόξευσης RGM-84L-4 Harpoon Block II.

Η πρώτη φάση των παραδόσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026 και οι πύραυλοι θα εξοπλίσουν τη νέα παράκτια διοίκηση μάχης της Ταϊβάν που σχεδιάζεται να συσταθεί την ίδια χρονιά. Η δεύτερη και τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Η Ταϊβάν σχεδιάζει να ενσωματώσει το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Harpoon μαζί με τους δικούς της πυραύλους Hsiung Feng για να ενισχύσει τις παράκτιες αμυντικές της ικανότητες εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από την Κίνα.

Mε πληροφορίες από: The Defense Pos