Haider: Το Πακιστάν αποκάλυψε το πρώτο εγχώριας κατασκευής κύριο άρμα μάχης [pics, vid]

Το Πακιστάν αποκάλυψε το νέο τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου Haider, σε ειδική τελετή στην οποία συμμετείχε τόσο ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Ξηράς του Πακιστάν όσο και άλλη μέλη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που σηματοδοτεί μια μεγάλη στιγμή για την πακιστανική αμυντική βιομηχανία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Haider είναι το πρώτο κύριο άρμα μάχης, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα παραγωγής συμμετείχε και η κινεζική κρατική εταιρεία Norinco, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα σε Ισλαμαμπάντ και Πεκίνο στον στρατιωτικό – αμυντικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, σημειώνεται ότι το Haider είναι βασισμένο στο κινεζικό άρμα μάχης τύπου VT4, ενώ διαθέτει σύγχρονα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά. Έχει πλήρωμα τριών ατόμων και ο οπλισμός του περιλαμβάνει λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, ικανό να χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών πυρομαχικά και έχει χωρητικότητα 38 βλημάτων, καθώς επίσης ένα ομοαξονικό πυροβόλο των 7,62 χιλιοστών και τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα με βαρύ πυροβόλο των 12,7 χιλιοστών στον πυργίσκο του.

Για την προστασία του από εχθρικές απειλές, διαθέτει εξελιγμένη και πολυεπίπεδη θωράκιση, με σημείο αναφοράς συστήματα εκρηκτικής ενεργητικής θωράκισης (Explosive Reactive Armor – ERA) ώστε να αντιμετωπίζει και να εξουδετερώνει εισερχόμενα πυρά και αντιαρματικά βλήματα.

Ακόμα, το Πακιστάν υποστηρίζει ότι το Haider διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός με προηγμένους αισθητήρες και συστήματα στόχευσης για να πραγματοποιεί αποτελεσματικά πλήγματα ακριβείας στο πεδίο της μάχης

Τέλος, το πρώτο πακιστανικό άρμα μάχης σειριακής παραγωγής ενσωματώνει έναν κινητήρα ντίζελ απόδοσης 1.200 ίππων και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που του προσφέρει την ικανότητα να κινείται με μεγάλη ευελιξία, με μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανά ώρα και με επιχειρησιακή εμβέλεια 500 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Army Recognition | Φωτογραφία ΥΠΑΜ Πακιστάν