Η Κύπρος φαίνεται πως έριξε «βόμβα» στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, καθώς όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», η κυπριακή Βουλή αποφάσισε να εγκρίνει την προμήθεια ελικοπτέρων τύπου H145M της Airbus, απελευθερώνοντας τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση της αγοράς των καινούριων πτητικών μέσων.
Εκτιμάται πως το συνολικό κόστος προμήθειας των ελικοπτέρων, των πυρομαχικών, δηλαδή ρουκέτες, κατευθυνόμενα βλήματα και του λειτουργικού εξοπλισμού θα είναι περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια σε βάθος δεκαετίας, όπου θα παραλαμβάνονται έξι H145M ανά πενταετία.
Το πλάνο του ΓΕΕΦ και τα χαρακτηριστικά των H145M
Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το «κενό» που θα αφήσουν τα 11 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-35 της Εθνικής; Φρουράς, τα οποία όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης θα αγοραστούν από την Σερβία, η οποία όχι μόνο έχει την τεχνογνωσία αλλά και τις πρακτικές διευκολύνσεις συνεργασίας με την Ρωσία, για την συντήρηση, υποστήριξη και ενδεχομένως αναβάθμιση των ελικοπτέρων αυτών, κάτι που πλέον είναι αρκετά δύσκολο να γίνει από την κυπριακή πλευρά λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα.
Τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου 145M της Airbus έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 3,8 τόνους με ωφέλιμο φορτίο 1,9 τόνους, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 240 χιλιόμετρα με αυτές τις συνθήκες, έχοντας μέγιστη αυτονομία 638 χιλιομέτρων και μέγιστη αντοχή 3μιση ωρών.
Διαθέτει πολυβόλο των 20 χιλιοστών, πυροβόλο των 12 χιλιοστών και εκτοξεύει βλήματα και ρουκέτες των 70 χιλιοστών. Πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE-ER2, γεγονός που αναδεικνύει την χρησιμότητά του απέναντι σε τεθωρακισμένες δυνάμεις και αντίξοα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
Επίσης, μπορεί να πραγματοποιήσει:
- εγγύς υποστήριξη φίλιων δυνάμεων πεζικού,
- ελαφρές αεροπορικές επιθέσεις,
- αποστολές μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού ή και εξοπλισμού,
- αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, στοχοποίησης και αναγνώρισης (ISTAR)
- αποστολές έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.