Η Υπηρεσία Ελέγχου και Αξιολόγησης (Governement Accountability Office – GAO) του Αμερικανικού Κογκρέσου χτύπησε καμπανάκι στον Αμερικανικό Στρατού, βάζοντας φωτιά στα εξοπλιστικά του προγράμματα, καθώς με νέα έκθεση της κατηγορεί τον Στρατό ότι αγοράζει νέα όπλα, χωρίς να είναι βέβαιος εάν αυτά θα μπορέσουν τελικά να λειτουργήσου.
Η GAO εξέτασε το έργο της διεύθυνσης του Αμερικανικού Στρατού που είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη και απόκτηση νέου εξοπλισμού, καθώς ο στρατός επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν τα νέα εξελιγμένα ρωσικά και κινεζικά οπλικά συστήματα. Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει έξι κατηγορίες ως πρώτης προτεραιότητας: πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα επόμενης γενιάς, νέα ελικόπτερα, βελτιωμένα δίκτυα δεδομένων, αεράμυνα και αντιπυραυλική άμυνα και καλύτερο εξοπλισμό για τους στρατιώτες του.
Στην έκεθση της η GAO αναφέρει ότι έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό τον Στρατό να μην αγοράζει εξοπλισμό, ο οποίος δεν εχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. «Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού, ο στρατός σχεδιάζει να ξεκινήσει την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων σε χαμηλότερο επίπεδο ωριμότητας από ό,τι συνιστάται από τις βέλτιστες πρακτικές», προειδοποίησαν οι ελεγκτές.
«Η GAO εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με αυτή τη πρακτική για σχεδόν δύο δεκαετίες για άλλες αγορές του Στρατού, επειδή η εξέλιξη των όπλων σε προγενέστερα στάδια της τεχνολογικής ωριμότητας αυξάνει τον κίνδυνο να προκύψουν αυξήσεις κόστους, καθυστερήσεις παράδοσης ή αδυναμία παράδοσης. Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης για τις αγορές στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού εγείρει παρόμοιες ανησυχίες για τις έξι προτεραιότητες των στρατιωτικών εξοπλιστικών αναγκών. »
Η έκθεση αναφέρει ότι ο Στρατός κάνει λάθος με το να αγοράζει εξοπλισμό που δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης ή τουλάχιστον σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το πιο διαβόητο παράδειγμα πρόωρης απόκτησης εξοπλισμού που δεν είχε δοκιμασθεί ικανοποιητικά, ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και όχι στον Στρατό. Το stealth μαχητικό F-35, το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην αμερικανική ιστορία, αγοράστηκε προτού το αεροσκάφος ήταν τεχνολογικά ώριμο. Η ιδέα ήταν ότι τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν ενώ το αεροσκάφος έμπαινε στην παραγωγή, μια ιδέα που πολλοί θα έλεγαν σήμερα πως ήταν δαπανηρό λάθος.