Η Ελλάδα στο «κλάμπ» του πρώτου ευρωπαϊκού UAV

Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία υπέγραψαν συμφωνία (19 Νοεμβρίου) για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, αμφισβητώντας την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε μια αγορά που θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Το «ευρωπαϊκό κλαμπ» των drone σχηματίστηκε έπειτα από συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί άμυνας που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες ανέθεσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), τον αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αρχίσει να μελετά τις στρατιωτικές απαιτήσεις και το κόστος ενός μελλοντικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της ΕΕ και να ξεκινήσει η κατασκευή του μετά το 2020.

Το «ευρωπαϊκό κλαμπ» των drone σχηματίστηκε έπειτα από συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη πρέπει πάσει θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Απέναντι στους κοινούς κινδύνους, η Ευρώπη διαμορφώνει τις δικές της πολιτικές, το δικό της, «τείχος προστασίας». Η ασφάλεια των θαλασσίων οδών ενάντια στην Πειρατεία, η ανάπτυξη της κυβερνοάμυνας, οι Ευρωπαϊκές αμυντικές υποδομές και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, είναι κορυφαίες θεματικές και πεδία δράσης για την Ενωμένη Ευρώπη», συνέχισε.

Tα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα μη στρατιωτικών χρήσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να σκοτώσουν ύποπτους μαχητές σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προκαλώντας έντονες διαμάχες για την κυριαρχία και τους άμαχους. Ωστόσο τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα μη στρατιωτικών χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων, την καταπολέμηση των πυρκαγιών και της παρακολούθησης των καταστροφών.

Ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη της ΕΕ πλην της Δανίας, τόνισε ότι «πέραν του 2020» φαίνεται εύλογο χρονικό διάστημα για την παραγωγή ενός ευρωπαϊκού μέσου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.

«Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για εμάς προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες για ένα ευρωπαϊκό συστήμα τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (RPAS)», είπε ο Peter Round από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.
Επτά ευρωπαϊκές χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία- υπέγραψαν συμφωνία να επενδύσουν από κοινού στην έρευνα στα διάφορα συστατικά ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογία αποφυγής σύγκρουσης, της αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης κλπ.

Μια άλλη ομάδα κρατών αποτελούμενη από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Τσεχία, δήλωσε έτοιμη να επενδύσει σε τεχνολογίες χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί σε ένα κοινό πρόγραμμα παραγωγής, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde.

ΗΠΑ και Ισραήλ ηγούνται στην αγορά μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι μένουν πίσω. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Λιβύη και Μάλι έδειξαν τις ελλείψεις της Ευρώπης στο επίπεδο της αναγνώρισης.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τον Ιούλιο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Michel Barnier, είπε πως το μάθημα που πρέπει να διδαχθεί η Ευρώπη από το σκάνδαλο της αμερικανικής κατασκοπείας Prism είναι ότι πρέπει να γίνει «κυρίαρχη, ανεξάρτητη σε στρατηγικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.
Η Κομισιόν στο μεταξύ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα χρηματοδοτήσει πρωτότυπες τεχνολογίες, όπως τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία σε τέσσερα πεδία που σχετίζονται με την άμυνα στην πορεία προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου που θα επικεντρωθεί σε ζητήματα άμυνας.

Εκτός από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα άλλα πεδία είναι η ενίσχυση της ικανότητας εναέριου ανεφοδιασμού, οι κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες και η πιο στενή συνεργασία στην άμυνα του κυβερνοχώρου.
«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας έρχεται να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στις κοινές μας επιδιώξεις. Κυρίως στην Κοινοτική Αλληλεγγύη, που τόσο δοκιμάστηκε από τη δημοσιονομική κρίση και την καμπή στη νομισματική ένωση», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός.

Πηγή: Εθνος – Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είπε ο Αβραμόπουλος για το «όπλο – λέϊζερ» που προσπαθούμε να φτιάξουμε στην Αρμενία

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ελλάδα – Τι πρότειναν οι ΗΠΑ

Fotros: Το νέο UAV του Ιράν με ακτίνα δράσης 2000 χιλιόμετρα

UAV’ S: Ερχονται στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ ψάχνουν χειριστές