Του Κώστα Αλατζά
Θέμα ωρών θεωρείται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απόκτηση συνολικά 18 αεροσκαφών, τελευταίας έκδοσης, αναμένεται να κοινοποιηθεί στη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο σενάριο της απόκτησης συνολικά 18 Rafale, τελευταίας έκδοσης F-3R, πλήρως εξοπλισμένων, συνολικού προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Κατά γενική ομολογία, τα νέα αεροσκάφη θα αποτελούν πραγματικό υπερόπλο στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς διαθέτουν ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, όπως είναι οι πύραυλοι αέρος επιφανείας Exocet και τα βλήματα αερομαχίας MICA και Meteor. Εκείνο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη είναι πόσα από τα Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία θα είναι καινούρια και πόσα μεταχειρισμένα.
Επίσης, όπως πληροφορείται το OnAlert, τα αεροσκάφη θα μπορούν να παραδοθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή η παραλαβή των πρώτων Rafale αναμένεται να ξεκινήσει έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ εκτιμάται ότι απαιτείται και ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στον νέο τύπο αεροσκάφους. Βέβαια, σε ό,τι αφορά στα μεταχειρισμένα αεροσκάφη η ένταξή τους στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής οι SCALP
Την ίδια ώρα, μαζί με την προμήθεια των Rafale, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωράει στην παράταση του μέσου όρου ζωής και την αναβάθμιση των στρατηγικής σημασίας γαλλικών πυραύλων SCALP. Οι Scalp μπορούν να εκτοξεύονται τόσο από τα Rafale όσο και από τα Mirage 2000-5 που ήδη διαθέτει στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία.
Αύριο, μία ημέρα πριν τη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη, θα συζητηθούν στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Αμυντικών Συμβάσεων της Βουλής η σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η Γενική Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) για την παράταση του ημερομηνιακού ορίου μεταφοράς των πυραύλων και οι προοπτικές αναβάθμισης τους την επόμενη διετία. Ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Επιστροφή στους αμυντικούς εξοπλισμούς
Η αγορά των Rafale αποτελεί την πρώτη σελίδα του κεφαλαίου αμυντικών εξοπλισμών που θέλει να ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας στις αμυντικές δαπάνες του κράτους, η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η τουρκική προκλητικότητα στη νοτιανατολική Μεσόγειο, εμφανίζεται διατεθειμένη να ξαναμπεί στον χορό των αμυντικών εξοπλισμών με σκοπό την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής δύναμης της.
Όπως έχει γράψει το OnAlert η ΓΔΑΕΕ έχει καταρτίσει μελέτη υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά τα πρότυπα των γνωστών ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Επενδύσεων) των δεκαετιών του 1990 και του 2000.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή , σχολιάζοντας στο OnAlert τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, σπεύδει να τονίσει ότι «οι νέες αμυντικές προμήθειες δεν έχουν καμία σχέση με τις μαζικές αγορές οπλικών συστημάτων που πραγματοποίησε η χώρα μετά την κρίση των Ιμίων». Ωστόσο, προσθέτει, ότι απαιτείται ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός και μία ιεράρχηση των επιχειρησιακών αναγκών των επιτελείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΓΕΕΘΑ έχει ιεραρχήσει τις αμυντικές προτεραιότητες σε βάθος 15ετίας, διαμορφώνοντας εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 15 δις. ευρώ, με την παραδοχή βέβαια ότι το εύρος υλοποίησης τους εξαρτάται από το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου.
Ανταγωνισμός για τα προγράμματα του ΠΝ με φόντο τα Ναυπηγεία
Η εμβληματική αγορά των Rafale προκρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως κίνηση αναγνώρισης της υποστήριξης της Γαλλίας και προσδοκώντας από το Παρίσι περαιτέρω βοήθεια στην ελληνοτουρκική διένεξη. Βέβαια, όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας «το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τα γαλλικά οπλικά συστήματα».
Ειδικότερα, η επιλογή των Rafale, και η αναβολή της απόκτησης των γαλλικών φρεγατών BELH@RRA οδηγούν στην εξέταση άλλων επιλογών σε πλοία επιφανείας που έχει ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό. Επί τάπητος βρίσκεται το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ, με αρκετά αυξημένες πιστώσεις σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που προέβλεπαν δαπάνες 160 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί παράταση ζωής 15-20 χρόνια στα 6 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος σχετίζεται με την ενίσχυση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ η επιλογή των αναδόχων εταιριών που θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό θα καθορίσει αν στο έργο θα μετέχουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας ή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει σχήματα στα οποία μετέχουν αμερικανικές, ισραηλινές, γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρίες. Η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει και με γνώμονα και τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό για την προμήθεια 2-4 νέων πλοίων επιφανείας και την απόκτηση 2 επιπλέον υποβρυχίων Type 214.