H-145M: Tο σχέδιο της Γερμανίας για τα νέα της ελικόπτερα – Γιατί αντιδρά η Bundeswehr

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας φέρεται να επιδιώκει να αγοράσει 82 ελαφρά ελικόπτερα H-145M της Airbus, για να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο των ελικοπτέρων Tiger.

Σύμφωνα με έκθεση του Business Insider, το οποίο επικαλείται εσωτερικά στρατιωτικά έγγραφα, το Βερολίνο, το οποίο ήταν απρόθυμο να κρατήσει και να αναβαθμίσει τα ελικόπτερα Tiger της Airbus λόγω επιχειρησιακών προβλημάτων, θέλει να αγοράσει 82 ελικόπτερα H-145M για 3,05 δισεκατομμύρια ευρώ και να οπλίσει 24 από αυτά με αντιαρματικούς πυραύλους.

Τα ελικόπτερα H-145M είναι εγκεκριμένα για στρατιωτική χρήση, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί ως αεροσκάφη επίθεσης και η Bundeswehr έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα μάχης και την προστασία του πληρώματος, τις οποίες το υπουργείο έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής, προστίθεται στην έκθεση.

Η Bundeswehr βλέπει τη σχεδιαζόμενη προμήθεια «μια καθαρά πολιτική απόφαση που αγνοεί τις επιχειρησιακές ανάγκες», ανέφερε το Business Insider, επικαλούμενο επιστολή της Τεχνικής Υπηρεσίας Αεροσκαφών και Αεροναυτικού Εξοπλισμού των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (WTD 61) προς το Υπουργείο Άμυνας.

Η Γερμανία άλλαξε πέρυσι την αμυντική της πολιτική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεσμεύοντας 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το συγκεκριμένο ελικόπτερο μπορεί να πραγματοποιήσει εγγύς υποστήριξη φίλιων δυνάμεων πεζικού, ελαφρές αεροπορικές επιθέσεις, αποστολές μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού ή και εξοπλισμού, αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, στοχοποίησης και αναγνώρισης (ISTAR) και αποστολές έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Το 2022 πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE-ER2, γεγονός που ανέδειξε, σύμφωνα με την Airbus, την χρησιμότητά του απέναντι σε τεθωρακισμένες δυνάμεις και αντίξοα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Πηγή: Reuters