Grom-E1: Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον προηγμένο κατευθυνόμενο πύραυλο στην Ουκρανία ; [pics, vid]

Εικόνες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ώρες τόσο από ουκρανικά όσο και από ρωσικά κανάλια στο Telegram αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν τα συντρίμμια ενός οπλικού συστήματος, με αρκετούς αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφόρησης να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τμήματα του ρωσικού προηγμένου κατευθυνόμενου πυραύλου αέρος – εδάφους νέας γενιάς τύπου Grom-E1.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, Ουκρανοί στρατιώτες δημοσίευσαν πλάνα στα οποία φαίνεται ένα τμήμα του πυραύλου καθώς επίσης και ένα από τα πτερύγια του, που του επιτρέπουν να κατευθύνεται με ακρίβεια προς τον εχθρικό στόχο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι είναι συντρίμμια του πυραύλου Grom-E1, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: Defence Blog

Η ανάπτυξη του  κατευθυνόμενου πυραυλου αέρος – εδάφους υψηλής ακριβείας τύπου Grom-E1 ολοκληρώθηκε το 2019 από την κατασκευάστρια εταιρεία Tactical Missiles Corporation και ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί στον πύραυλο αέρος – εδάφους τύπου Kh-38ME. Βάσει των ρωσικών πηγών πληροφόρησης, ο πύραυλος αυτός ζυγίζει 594 κιλά, έχει μήκος 4,2 μέτρα, ενώ ακόμα διαθέτει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης αλλά και δορυφορικό σύστημα καθοδήγησης.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Μόσχας «MAKS-2015» και όπως έχουν αναφέρει ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-35, Su-34, Su-35, αλλά και το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

Φωτογραφία αρχείου