Gripen: Η Βραζιλία εντάσσει επίσημα τα μαχητικά στον επιχειρησιακό στόλο της ΠΑ

Η Βραζιλία πρόκειται να προσθέσει επίσημα το Gripen NG της Saab, τοπικά χαρακτηρισμένο ως F-39, στον μαχητικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της στις 19 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο από τα πέντε F-39, που παραδόθηκαν από τη Σουηδία μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Απριλίου 2022, βρίσκονται τώρα στην αεροπορική βάση Anapolis κοντά στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια και πραγματοποιούν μόνο εκπαιδευτικές αποστολές.

Σε λίγες ημέρες τα Gripen θα γίνουν πλήρως επιχειρησιακά και επίσημα μέρος της σειράς μαχητικών αεροσκαφών που ανήκουν στην 1η Ομάδα Αεροπορίας, αναλαμβάνοντας τακτικά καθήκοντα σε καιρό ειρήνης. Λειτουργώντας από την Anapolis, αυτή η μονάδα είναι επιφορτισμένη με την άμυνα και τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Αυτό το ορόσημο θα σηματοδοτήσει επίσης την έναρξη της απόσυρσης των F-5EM που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τη συγκεκριμένη μονάδα. Περίπου 45 F-5EΜ και F-5FM βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας, που θα αντικατασταθούν στο σύνολό τους από τα Gripen NG.

Περισσότερα Gripen θα παραδοθούν το 2023, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων διθέσιων μαχητικών. Ο τρέχων στόλος της Βραζιλίας με 35 αεροσκάφη AMX A-1M/A-1 θα αντικατασταθεί επίσης από τα Gripens.

Η Βραζιλία έκανε την πρώτη της παραγγελία αξίας 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων για 36 Gripen NG, συμπεριλαμβανομένων 28 μονοθέσιων και 8 διθέσιων, τον Οκτώβριο του 2014. Μια συμπληρωματική παρτίδα τεσσάρων αεροσκαφών παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Μάιο ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας, η υπηρεσία σκοπεύει να προμηθευτεί συνολικά 66 Gripen, με κόστος 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Saab Micael Johansson επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση των υπόλοιπων 26 αεροσκαφών.

Πηγή: Defense News