Gripen: Η Τσεχία θα συνεχίσει να μισθώνει τα σουηδικά μαχητικά μέχρι να φτάσουν τα πρώτα F-35 το 2031

Η Τσεχία υπέγραψε συμφωνία με τη Σουηδία για την παράταση της μίσθωσης των 14 μαχητικών αεροσκαφών JAS 39 Gripen πέραν του 2027.

Η τσεχική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δύο διθέσια και 12 μονοθέσια αεροσκάφη, τα οποία παρέλαβε στις 31 Αυγούστου 2005.

Εκτός από την ανανέωση της μίσθωσης, η συμφωνία περιλαμβάνει κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το σουηδικό όχημα μάχης πεζικού CV90, το οποίο η Τσεχία θέλει να αγοράσει από κοινού με τη γειτονική Σλοβακία.

Τα Gripen είναι μια ενδιάμεση λύση, καθώς η Τσεχική Πολεμική Αεροπορία τον Ιούλιο του 2022 αποφάσισε να αποκτήσει τα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35A της Lockheed Martin.

Τα πρώτα από τα 24 συνολικά F-35A που παρήγγειλε η Τσεχία αναμένεται να φτάσουν το 2031, ενώ οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2035.

Το Gripen C είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό που έχει σχεδιαστεί για αποστολές πολλαπλών ρόλων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αναγνώρισης. Είναι εξοπλισμένο με ραντάρ PS-05/A και μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Meteor της MBDA και κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας, όπως το GBU-39.

Με πληροφορίες από: Airforce Technology, Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου Reuters