Gripen: Η Ταϊλάνδη «έριξε άκυρο» στα F-16 και επέλεξε τα σουηδικά μαχητικά για την Πολεμική της Αεροπορία

Η Ταϊλάνδη φαίνεται ότι επέλεξε επίσημα το μαχητικό αεροσκάφος Gripen E/F της Saab για την Πολεμική της Αεροπορία, αποκλείοντας από τον διαγωνισμό τα F-16 Block 70/72 της Lockheed Martin.

Σε μια σύντομη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η Βασιλική Αεροπορία της Ταϊλάνδης (RTAF) στις 27 Αυγούστου έγραψε: «Το πιο κατάλληλο για την προστασία του εθνικού μας συμφέροντος», πάνω από μια εικόνα του σουηδικής κατασκευής μαχητικού.

Τον Ιούλιο υπήρχαν αναφορές ότι το Gripen είχε πάρει «προβάδισμα» στον διαγωνισμό, με τον αρχηγό της RTAF να διαβιβάζει στην κυβέρνηση μμια εισήγηση για την επιλογή του σουηδικού μαχητικού. Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ «επέστρεψαν» προσφέροντας βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης για την αγορά των F-16. Οι τελικές προτάσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τις 20 Αυγούστου.

Η RTAF διαθέτει ήδη 11 προηγούμενα μοντέλα Gripen C/D, ενώ η μελλοντική συμφωνία με τη Σουηδία πιθανότατα θα αφορά 12 αεροσκάφη της πιο εξελιγμένης έκδοσης, αρκετά για να εξοπλίσει μια δεύτερη μοίρα.

Η Ταϊλάνδη έχει επίσης ήδη 50 παλαιού τύπου F-16A/B στο τρέχον απόθεμά της.

Όταν η Ταϊλάνδη πήρε την απόφαση να ενισχύσει την Πολεμική της Αεροπορία, ήθελε αρχικά να αποκτήσει τα αμερικανικά F-35, ζητώντας 8 stealth μαχητικά. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της δώσουν τα μαχητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξουν τα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Έτσι, πρόσφεραν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και F-15E Strike Eagle ως εναλλακτικές λύσεις.

«Σφήνα» στον διαγωνισμό είχαν μπει και τα μαχητικά FA-50 της Νότιας Κορέας, ωστόσο ούτε αυτή η προσφορά προχώρησε.

Πηγή: FlightGlobal / Φωτογραφία αρχείου Reuters