Gripen: Η Σουηδία «βάζει στον πάγο» το σχέδιο να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, για να δοθεί προτεραιότητα στα F-16

Η Σουηδία «βάζει στον πάγο» το σχέδιό της να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Gripen στην Ουκρανία, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ενσωμάτωση των F-16 στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Οι άλλες χώρες του συνασπισμού μας προέτρεψαν να περιμένουμε με τα Gripen», δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον πρακτορείο ειδήσεων TT στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα έθνη που σχεδιάζουν να δωρίσουν τα αμερικανικής κατασκευής F-16 στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ξεκίνησε πέρυσι συζητήσεις με τη Σουηδία σχετικά με τη δυνατότητα παραλαβής μαχητικών Gripen και η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τη δυνατότητα αποστολής του αεροσκάφους που κατασκευάζεται από τη σουηδική Saab.

Mετά την ένταξη της Σουηδίας στο NATO στις 7 Μαρτίου, η χώρα φαινόταν αρκετά πρόθυμη να στείλει μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ουκρανοί πιλότοι ήδη είχαν δοκιμάσει το σουηδικό αεροσκάφος, ενώ η Στοκχόλμη έψαχνε τρόπους για να αντικαταστήσει άμεσα τα μαχητικά που θα έδινε στο Κίεβο με νέα αναβαθμισμένα Gripen.

Tα πρώτα F-16 που έχουν υποσχεθεί να στείλουν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία, αναμένεται να φτάσουν στο Κίεβο εντός του 2024.

Πηγή: Reuters