Gripen E: Το σουηδικό μαχητικό εκτόξευσε για πρώτη φορά τον πύραυλο Meteor [vid]

Ένα μαχητικό αεροσκάφος Gripen E της Saab από τη Σουηδική Υπηρεσία Άμυνας Υλικού (FMV) πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή πυραύλου αέρος-αέρος Meteor. 

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών Vidsel στη βόρεια Σουηδία σε υψόμετρο περίπου 16.500 ποδιών (5 χιλιόμετρα), ανέφερε η Saab σε ανακοίνωσή της σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου 2022. Ο πύραυλος χτύπησε με επιτυχία τον στόχο του. «Αισθάνομαι πολύ καλά που ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση με Meteor από το Gripen E», δήλωσε ο Mikael Olsson, επικεφαλής του Flight Test & Verification της Saab.

Η Σουηδία παρουσίασε ήδη το Meteor στο μαχητικό JAS 39 Gripen τον Απρίλιο του 2016, αλλά τώρα πραγματοποίησε μια δοκιμαστική εκτόξευση. Το Gripen E είναι η τελευταία παραλλαγή του JAS 39.  Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας, η οποία παρήγγειλε 40 μαχητικά Gripen E, αναμένεται επίσης να λάβει μια παρτίδα πυραύλων Meteor.

Ο Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος εκτός οπτικού βεληνεκούς (BVRAAM) και αναπτύχθηκε από την MBDA στο πλαίσιο συνεργασίας που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, . Το όπλο έχει βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει ταχύτητα 4 Mach.

Τα Eurofighter Typhoons της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας ενσωμάτωσαν το Meteor στο οπλοστάσιό τους, τον Δεκέμβριο του 2018. Προσαρμόστηκε πρόσφατα και στο Dassault Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας τον Μάρτιο του 2021 και στο Ισπανικό Air Force Typhoon Tranche 2 τον Ιανουάριο του 2022.

Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται επίσης για την ενσωμάτωση του πυραύλου αντίστοιχα στα μαχητικά F-35A και F-35B.

Πηγή: Aerotime