Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι οριστικοποιείται και τυπικά η ιστορική συμφωνία για την απόκτηση ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα και την Πολεμική της Αεροπορία.
Η υπογραφή ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale, Dassault, και της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα γίνει παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλύ, η οποία έρχεται γι αυτόν τον λόγο στην Αθήνα.
Όπως έχει ανακοινώσει το ΥΕΘΑ «Στις 14:00’ θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, θα ακολουθήσει συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του και θα υπογραφεί η Συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου “Rafale”. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας».
Δείτε ακόμη Rafale: Αυτό είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα γαλλικά μαχητικά
Υπενθυμίζεται πως η Πολεμική Αεροπορία θα ενισχυθεί με 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη Rafale και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια Rafale θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.
Ανανεωμένη πρόταση για φρεγάτες κομίζει στην Αθήνα η Παρλύ
Όπως έχει αναφέρει το OnAlert από τις 12 Ιανουαρίου η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλύ στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale, θα συνοδευτεί πιθανότατα με νέα πρόταση για την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τεσσάρων νέων φρεγατών Belharra, πολλαπλών ρόλων, με την προοπτική ναυπήγησης των δύο ή των τριών στα ελληνικά ναυπηγεία. Η αρχική πρόταση των Γάλλων αφορούσε δύο Belharra αλλά αεράμυνας περιοχής που είναι ακριβότερες από εκείνες των πολλαπλών ρόλων.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το ύψος της πρότασης αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ καθώς πέραν των πλοίων, το κόστος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 3,5 δισ., θα περιλαμβάνει εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη. Ως πλεονεκτήματα της πρότασης εκτιμώνται το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης και τα στρατηγικής σημασίας βλήματα scalp naval που μπορούν να εκτοξεύονται από τις γαλλικές φρεγάτες.
Επιπλέον, εξετάζεται η απόκτηση δύο φρεγατών La Fayette, οι οποίες με τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό θα μπορούσαν να διατεθούν σχετικά άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τη ναυπήγηση των νέων πλοίων. Ως γνωστόν η ολοκλήρωση ναυπήγησης των Belharra εκτιμάται να διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια.