GMLRS: Συμβόλαιο «μαμούθ» στην Lockheed Martin για πυραύλους αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

O Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε νέο συμβόλαιο στην Lockheed Martin, το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα, για την παραγωγή πυραύλων Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πολυετής σύμβαση προμήθειας θα περιλαμβάνει την κατασκευή και την παράδοση πυραύλων GMLRS εκτεταμένου βεληνεκούς (ER).

Οι πολυετείς συμβάσεις προμήθειας είναι μια στρατηγική προσέγγιση που υιοθετείται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την εξασφάλιση αγαθών ή υπηρεσιών για εκτεταμένη περίοδο, συχνά έως και πέντε χρόνια.

«Η σύμβαση αποδεικνύει τη δέσμευση του Στρατού των ΗΠΑ να επιταχύνει και να σταθεροποιήσει την ικανότητα παραγωγής αυτού του κρίσιμου οπλικού συστήματος, το οποίο συνεχίζει να υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός, μαζί με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε άλλο ένα συμβόλαιο ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για GMLRS που θα παραδοθούν έως τον Οκτώβριο του 2027.

Το GMLRS είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, παρέχοντας δυνατότητες κρούσης ακριβείας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις συμμαχικές δυνάμεις. Είναι ο κύριος πύραυλος για το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270 MLRS.

Ο GMLRS-ER έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάζει την εμβέλεια του τρέχοντος πυραύλου από 70 χιλιόμετρα σε 150 χιλιόμετρα, ενώ προσφέρει βελτιωμένη ευελιξία.

Η Lockheed Martin έχει παραγάγει πάνω από 70.000 πυραύλους GMLRS, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Με πληροφορίες από: Army Technology / Φωτογραφία αρχείου