Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εμποδίζουν τις βόμβες ακριβείας GLSDB της Ουκρανίας από το να χτυπήσουν τους στόχους τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο ζητούσε όπλα με μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτή των ρουκετών GMLRS που παρέχονται από τις ΗΠΑ, που έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα, ώστε το Κίεβο να επιτεθεί και να διαταράξει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.
Η αμερικανική Boeing πρόσφερε ένα νέο όπλο στο Πεντάγωνο με εμβέλεια 161 χλμ, τη βόμβα μικρής διαμέτρου (GROUND LAUNCHED SMALL DIAMETER BOMB – GLSDB). Η βόμβα ολίσθησης έχει μικρά φτερά που επεκτείνουν την εμβέλειά της και αποτελείται από τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) και τον κινητήρα πυραύλων M26, τα οποία υπάρχουν στα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ και είναι σχετικά φθηνά.
Αλλά το σύστημα πλοήγησης του GLSDB, το οποίο του επιτρέπει να κατευθύνεται γύρω από εμπόδια όπως βουνά και αντιαεροπορικές άμυνες, έχει γίνει στόχος των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αναφέρουν οι πηγές του Reuters.
Αν και η Boeing υποστηρίζει ότι το GLSDB μπορεί να προσπεράσει «εύκολα» τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, μία από τις πηγές είπε ότι η Boeing θα χρειαζόταν μήνες για να διορθώσει τις νέες προκλήσεις. Η βόμβα κατασκευάζεται από κοινού από την SAAB και τη Boeing, και βρισκόταν σε ανάπτυξη πολύ πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί GLSDB από τις αρχές του τρέχοντος έτους και οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι δεν είχε καλή απόδοση στο πεδίο της μάχης λόγω των ρωσικών παρεμβολών.
Η εμπλοκή στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι «απλώς μια πραγματικότητα και πολλά οπλικά συστήματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτά και άλλα νέα αντίμετρα», δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός όπλων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Είτε τέτοιες προκλήσεις αντιμετωπίζονται με τεχνικές αναβαθμίσεις είτε απλώς με εναλλακτικές μεθόδους επίθεσης, η χρησιμότητα των πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας θα συνεχιστεί», τόνισε.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου