GLSDB: Τα προηγμένα αμερικανικά πυρομαχικά πυροβολικού φτάνουν σύντομα στην Ουκρανία [vids]

Οι δηλώσεις που έκανε χθες η Βικτόρια Νούλαντ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουκρανία, για «εκπλήξεις» που «περιμένουν το ρωσικό στρατό και τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα πεδία των μαχών» έχουν συνδεθεί εμμέσως με την προμήθεια των πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς τύπου GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες, ενώ η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών έστελνε απειλητικό «μήνυμα» στη Μόσχα, αξιωματούχοι του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ δήλωναν ότι η πρώτη «παρτίδα» πυρομαχικών μεγάλης ακρίβειας τύπου GLSDB θα φτάσει στην Ουκρανία αυτές τις ημέρες, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές τους.

Οι GLSDB κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Boeing και την σουηδική Saab, βασίζονται στην βόμβα μικρής διαμέτρου τύπου GBU-39 των 250 λιβρών και ενσωματώνονται στη ρουκέτα τύπου M26 που τους προσφέρει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από τα συστήματα τύπου HIMARS όσο και από τα M270 MLRS.

Η μεγαλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια των GLSDB σε σχέση με τα υφιστάμενα πυρομαχικά πυροβολικού των Ουκρανών, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που έκαναν τους Αμερικανούς να τους παραχωρήσουν στο Κίεβο, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να πλήξουν αποτελεσματικά τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων στο ανατολικό θέατρο επιχειρήσεων αλλά και στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Με πληροφορίες από: Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters