GlobalEye: Η Σουηδία προμηθεύεται ακόμα ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ από την Saab

Η Υπηρεσία Προμήθειας Αμυντικού Υλικού του σουηδικού Υπουργείου Άμυνας υπέγραψε χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, σύμβαση αξίας περίπου 229 εκατομμυρίων ευρώ, με την εταιρεία Saab για την προμήθεια ενός ακόμα αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) τύπου GlobalEye, που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το 2029.

Η νέα παραγγελία βασίζεται σε ένα υφιστάμενο πρόγραμμα προμήθειας δύο αεροσκαφών τύπου GlobalEye που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές τον Ιούνιο του 2022 και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την αγορά επιπλέον δύο ΑΣΕΠΕ.

«Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην άμυνα της Σουηδίας με ένα άλλο αεροσκάφος GlobalEye, το οποίο θα παρέχει με μοναδικό τρόπο πληροφορίες για την κατάσταση στο πεδίο επιχειρήσεων, με την ικανότητα έγκαιρου εντοπισμού και προειδοποίησης πιθανών απειλών στον αέρα, στη θάλασσα ή στην ξηρά», δήλωσε ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saab.

Τα χαρακτηριστικά του

Το GlobalEye είναι ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) που έχει την δυνατότητα επιχειρησιακής ανάπτυξης σε πολλαπλά πεδία, χάρη σε μια σειρά ενεργών και παθητικών αισθητήρων που έχουν την ικανότητα εντοπισμού και αναγνώρισης αντικειμένων στον αέρα, στη θάλασσα και πάνω από την ξηρά, σε μεγάλη απόσταση.

Επίσης, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε άλλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα δίκτυο δεδομένων ώστε οι φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις να έχουν επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας εγκαίρως τις όποιες εχθρικές απειλές.

Τα αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου Global Eye της Saab μπορούν ακόμα να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για αποστολές της πολιτικής προστασίας, όπως η καθοδήγηση και ο συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια φυσικών καταστροφών ή άλλων ειδών ατυχημάτων στη θάλασσα ή και στην ξηρά.